Pijnlijke gewrichten, wat kan je er zelf aan doen?

Pijnlijke gewrichten, wat kan je er zelf aan doen?

Koud en nat weer kan ertoe leiden dat gewrichten meer pijn gaan doen en dat bewegen steeds moeilijker gaat. Helaas is een warme deken of de kachel een graadje hoger niet de oplossing. Orthopedisch chirurg Jan-Willem Swen heeft ook andere tips bij (beginnende) artrose.

Oefeningen om de spieren te versterken

“Het belangrijkste is dat je blijft bewegen, elke dag weer. Een half uurtje rustig wandelen of fietsen is het beste, je moet de gewrichten immers ook niet overbelasten. Daarnaast kun je oefeningen doen om de spieren rondom het gewricht te versterken. Je vindt daar goede filmpjes over op www.thuisarts.nl. Daar verwijs ik op mijn spreekuur regelmatig naar.”

Een fysiotherapeut kan helpen om de oefeningen goed uit te voeren. Wie te zwaar is, doet er verstandig aan om af te vallen, zo nodig met hulp van een diëtist. En voedingssupplementen zoals glucosamine, helpt dat? “Het kan geen kwaad, maar we hebben geen bewijs dat het werkt.”

Tegen de pijn adviseert Swen paracetamol, eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer zoals ibuprofen. “Neem de tabletten regelmatig in, zodat je de pijnstilling op niveau houdt. Helpt dat nou onvoldoende, en word je ’s nachts wakker van de pijn of kun je amper meer op gang komen als je een tijdje stil hebt gezeten, ga dan naar de huisarts. 

Zie ook