Isha Marceli heeft voor de tweede keer borstkanker

Isha Marceli heeft voor de tweede keer borstkanker

Een half jaar geleden werd bij Isha Marceli (52) voor de tweede keer borstkanker geconstateerd. De afgelopen maanden heeft ze chemokuren achter de rug en werd haar borst verwijderd. Omdat Isha graag ervaringen deelt met vrouwen die hetzelfde meemaken, organiseert ze in oktober – Borstkankermaand - een bijeenkomst op het Informatieplein Oncologie bij HMC Antoniushove.

Jaarlijks krijgen 17.000 Nederlandse vrouwen de diagnose borstkanker. In heel Nederland slaan we tijdens Borstkankermaand in oktober de handen ineen voor hen. Ook op het Informatieplein Oncologie bij HMC Antoniushove worden verschillende informatiebijeenkomsten en activiteiten georganiseerd voor, door borstkankerpatiënten en hun naasten.

Isha, bij wie in februari voor de tweede keer borstkanker werd vastgesteld, organiseert samen met vrijwilliger Marion op 6 oktober een high tea, gevolgd door een workshop door stichting Feel Good Look Better. “Om vrouwen die met borstkanker te maken hebben, met elkaar in contact te brengen”, legt Isha uit. “Als hun ziekte naar de achtergrond kan verdwijnen, al is het maar een paar minuten, lijkt me dat heel mooi.”

isha_staan_site.jpg

Borstsparende behandeling
Isha kreeg 21 jaar geleden ook al de diagnose borstkanker. “De tumor was toen klein en ik kon een borstsparende operatie ondergaan”, vertelt ze openhartig. “De bestraling sloeg goed aan, de tumor verdween.”

Maar ruim twee decennia later krijgt Isha pijn, in dezelfde borst. In eerste instantie wordt gedacht aan een irritatie van het littekenweefsel, maar na verder onderzoek blijkt er toch sprake van kanker. “Na die diagnose werd in het Borstkankercentrum in HMC Antoniushove meteen een behandelplan gemaakt,” vertelt Isha. “Inmiddels heb ik een zware chemokuur achter de rug, waar ik heel ziek van geweest ben. Twee weken geleden is mijn borst verwijderd. Gelukkig is die operatie heel goed gegaan: de zorgverleners vonden mij vlot opknappen. Dezelfde dag nog mocht ik naar huis.”

Isha heeft een behoorlijk pittige tijd achter de rug. En nu staat ze aan de vooravond van een serie bestralingen, 23 maar liefst. “Maar ik blijf positief. Als ik dat niet doe, voel ik mijzelf al verloren. Ik ben nog in leven en dat is zóiets moois.”

Sterk
Ze is een sterke vrouw. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. “In de periode dat ik chemobehandelingen kreeg, overleed mijn beste neef aan de gevolgen van kanker. Dat voelde heel dubbel: je verliest een dierbare aan dezelfde ziekte als jij, maar mag ondertussen de hoop niet verliezen."

In Isha’s familie komt veel kanker voor: haar moeder heeft dertig jaar geleefd met een geamputeerde borst, twee tantes zijn er aan overleden. “Vanuit mijn Antilliaanse cultuur wordt daar weinig over gesproken; de eerste keer dat ik zelf borstkanker kreeg heb ik het om die reden ook amper gedeeld. Dat doe ik nu anders.”

Contact zoeken
Isha deelde haar verhaal op Facebook, zocht contact met andere mensen die hetzelfde doormaken, en deed een beroep op Rigtje Smid van het Informatieplein Oncologie in HMC. “Dat ik zo open ben over mijn ziekte, viel niet bij iedereen in mijn familie goed” vertelt Isha. “Sommige naasten wilden mij zelfs niet meer spreken. Dat doet mij verdriet. Maar het weerhoudt me er niet van het op mijn manier te doen. Erover praten en open zijn helpt mij bij de verwerking! Het geeft steun. Ik hoop dat anderen mee te kunnen geven.”

Borstkankermaand
Op 6 oktober, in de Borstkankermaand, organiseert Isha op het Informatieplein Ocologie een hight tea en workshop voor (ex-)borstkankerpatiënten.

martha_borstkankermaand.jpg

Tijdens de Borstkankermaand zijn er meer bijeenkomsten op het Informatieplein Oncologie. Op 6 oktober is er om 19.00 uur de online sessie ‘Jezelf als een vriend behandelen’ door Hende Bauer. Op het Informatieplein Oncologie geeft Martha Rijkmans op 27 oktober tips voor een leven na borstkanker en HMC psycholoog André van Houwelingen en auteur en ervaringsdeskundige Jaap Luikenaar spreken op 28 oktober over het thema ‘Wat als je vrouw borstkanker heeft?’. Luikenaar heeft hierover een boek heeft geschreven genaamd :'Man op mammapoli'.