Hoe was je dag? We vragen het oogarts Joosse

Hoe was je dag? We vragen het oogarts Joosse

Hoe was je dag? In deze nieuwe rubriek stellen we die vraag aan een medisch specialist. Dit keer: oogarts Maurits Joosse. Al 26 jaar oefent hij iedere dag met veel plezier en passie zijn vak uit in HMC.

Vlak voordat de oogarts zijn spreekkamerdeur achter zich dicht trekt, nemen we de dag met hem door. “Een dinsdag met maar liefst 58 afspraken – hysterisch! – interessante ontmoetingen, complexe problemen én als afleiding in de avond een half uurtje Netflix.”

Hoe begon de dag?
image00003.jpeg“Ik zat om 07.10 uur aan de ontbijttafel met een bord pasta en een glas melk. Ja, je hoort het goed: ik begin meestal met een warme maaltijd ’s morgens. Dan kan ik tot de lunch vooruit. Sinds onze vier kinderen allemaal uit huis zijn koken mijn vrouw en ik nog steeds wat teveel avondeten, waardoor er altijd genoeg overblijft voor het ontbijt ”

image00002.jpeg“Daarna mijn muts op, handschoenen aan (je moet je handen goed beschermen als oogchirurg) en op de fiets richting HMC Westeinde. Een lekker tochtje via de mooiste weg van Den Haag: de Scheveningseweg. Goed wakker worden!”

“In HMC stond mijn ochtend deels in het teken van ontmoetingen met nieuwe, jonge gezichten. Onder meer met een nieuwe arts-assistent in opleiding, die ik welkom heette voor een stage op onze afdeling. Ik ben al jaren opleider binnen HMC en ik zou niet anders willen: behalve dat het mooi is om aan jonge mensen het vak te leren, leer ik ook van hen én geven jonge talenten mij energie. Vanmorgen kwam er nog een optometrist langs voor een meeloopochtend in het kader van Zorg in Zicht. Dat is een samenwerkingsproject met huisartsen en optometristen waarbij we patiënten met oogklachten zo snel mogelijk proberen te helpen, ondanks de lange wachttijden op onze afdeling.”

Welke patiënt maakte indruk vandaag?
image00006.jpeg“We hadden een interessante casus op de Eerste Hulp. Een jonge dame viel steeds opnieuw flauw als ze probeerde op te staan. Ze vertelde dat ze vlekken zag en veel hoofdpijn had. Aan de stand van haar ogen zag ik niets, haar zicht was goed en ook in haar ogen zelf zag ik geen afwijkingen. Iets neurologisch leek het ook niet te zijn, maar wat dan wel? Is er sprake van aggravatie? Worden klachten versterkt door angst? Interessante vragen waar we samen het antwoord op probeerden te vinden.”

“Een andere patiënt die mij van vandaag bij bleef, is was een bejaarde meneer die was mishandeld bij een inbraak in huis. Hij had een scheurtje van in zijn oogbol. In zo’n geval is niet alleen snelle actie vereist, maar het enorm nare verhaal raakt je ook.”

“In totaal heb ik vandaag 58 patiënten behandeld tijdens de spreekuur-dag. Het grootste deel kon ik gelukkig fysiek zien – noodzakelijk ook bij het uitvoeren van oogmetingen - en met vijftien patiënten had ik een telefonisch consult. Vooral van die fysieke afspraken krijg ik heel veel energie.”

Welke klachten kom je als oogarts het meest tegen?
mf04052.jpg“De meest voorkomende klachten waarvoor patiënten naar een oogarts worden verwezen, zijn verslechtering van het zicht en mouches volantes (zwarte bewegende vlekjes in het zicht). De operatie die ik het meest uitvoer, is de staaroperatie en daarna scheelziensoperaties, mijn aandachtsgebied. Ook diabetische oogzorg komt relatief veel voor in mijn spreekkamer.”

Scheelziens operaties kunnen alleen onder narcose en door de recente Corornagolf is deze zorg helaas voor de tweede keer afgeschaald. Heel vervelend om aan ouders van hun een kind dat scheel kijkt uit te moeten leggen dat de operatie pas over 5-6 maanden zal kan plaatsvinden.

De afdeling oogheelkunde is één van de drukst bezochte afdelingen in het ziekenhuis. Hoe komt dat?
“De moderne mens hecht veel waarde aan een goede visuele functie. We zijn allemaal bezorgd als er iets aan de hand lijkt te zijn met ons zicht. En je bemerkt afwijkingen aan het oog relatief snel vanwege de precisie van dit orgaan.”

“Een tijd heb ik neuroloog willen worden. Toen ik de opleiding neurologie volgde, kwam er nooit iemand naar mij toe op een feestje om ‘even tussendoor’ een klacht te bespreken. Nu ik oogarts ben, is er áltijd wel iemand die een vraag heeft op een bruiloft of een verjaardag. ‘Hoe zit dit?’ of ‘Is het normaal dat?’ Hoewel ik op die momenten niet aan het werk ben, heb ik er eigenlijk nooit moeite mee om zulke vragen te beantwoorden.”

Waar kreeg je vandaag energie van?
“Vanochtend had ik het neuro-ophthalmologie spreekuur. Centraal staat hierbij de verbinding tussen ogen en hersenen. Mijn hobby! Samen met een gespecialiseerde orthoptist (iemand die stoornissen in de samenwerking van de ogen diagnosticeert, red.) bespreken we patiënten. Vandaag hadden we veel patiënten bij dit spreekuur met een verticale scheelstand van de ogen. Scheelzien interesseert mij in het bijzonder, dit was ook het onderwerp van mijn promotieonderzoek.”

Hoe sluit je de dag af?
image00001.jpeg“Met nog veel energie over! Het was een veelzijdige dag met een hoop verschillende contacten, casussen en overleggen. Je zult misschien denken dat je daar moe van wordt, maar ik haal er zoveel plezier uit dat ik er van oplaad.”

“Op de fiets terug naar mijn huis in Scheveningen laat ik alles van mij afglijden. Dat betekent niet dat ik thuis op de bank kan ploffen trouwens: ook vanavond ligt er nog werk op mij te wachten. Zo is dat bijvoorbeeld de voorbereiding op de NIAZ visitatie, beantwoording van mails aan collega’s binnen het HMC en daarbuiten.”

mf03992_1.jpg"Mijn vrouw en ik kijken als het kan graag naar het 8 uur journaal. Vanwege de coronacrisis, maar ook vanwege de klimaatverandering en vluchtelingen problematiek is dit tegenwoordig spannender dan de meeste Neflix-series. Maar als er tijd over is dan kijken wij ook wel eens naar geselecteerde series. Momenteel kijk ik Maid. De serie toont op een indringende manier hoe complex het is om in Amerika te staande te blijven als het allemaal niet mee zit.”

“Hoe druk mijn dag ook is geweest, ik lees ‘s avonds in bed altijd nog een half uurtje een boek. Voor mij is dat belangrijk om te kunnen ontspannen en even nergens anders meer aan te denken. Op dit moment lees ik het boek: Papyrus, een aanrader”