Hoe was je dag? We vragen het hartfalencardioloog Jitta

Hoe was je dag? We vragen het hartfalencardioloog Jitta

Hoe was je dag? In deze rubriek stellen we die vraag aan een medisch specialist. Dit keer klopten we aan het eind van de dag op de deur van de ‘cardiologenkamer’ in HMC Westeinde, bij Djike Josephus Jitta. Ze werkt sinds 2018 op de hartfalenpoli in HMC, die dit jaar twintig jaar bestaat. “Ik vind het uitdagend om de behandeling van patiënten te richten op de beste kwaliteit van leven.”

Jong, oud, chique of juist iets minder chique. Hartfalencardioloog Djike Josephus Jitta komt Hagenaars in alle soorten en maten tegen. Iedere dag geniet de hartfalencardioloog van het contact met al die verschillende patiënten. Zo ook deze donderdag.

hwjd_1.jpgWat voor dag heeft u achter de rug?
Lachend: “Ik ben geen u hoor, echt een ‘je’.”

Wat voor dag heb je achter de rug?
“Vandaag was een dag vol interactie. Met patiënten én met collega’s. Het was ook een dag waarop ik bleef rennen, zoals altijd op donderdagen. Van mijn grote visite ’s morgens door naar mijn belpoli en daarna gauw een overleg in met alle andere hartfalencardiologen. Daarin bespreken we de nieuwe hartfalen-patiënten en de patiënten waar we over willen sparren; waarvan we  niet direct weten hoe nu verder. Samen kom je meestal net een stap verder. Tussendoor bleef de telefoon vandaag lekker rinkelen en heb ik veel adviezen gegeven, onder meer aan de hartfalenverpleegkundigen, die ontzettend veel werk verzetten. Té druk? Zeker niet: ik krijg juist energie van dit soort dagen.”

Je bent cardioloog speciaal voor patiënten met hartfalen. Wat zijn hun klachten?
“Bij een patiënt met hartfalen pompt het hart minder bloed rond dan nodig. De motor loopt niet lekker, om het maar even zo te zeggen. Patiënten met hartfalen zijn snel moe, houden vocht vast in voeten of enkels – dat noemen we oedeem – en ze zijn snel benauwd.”

Wat maakt jouw vak mooi?
“Ik houd van mensen. Iedere patiënt die ik tegenover mij heb, is anders. Dat betekent dat geen dag voor mij hetzelfde is en dat ik steeds weer nieuwe dingen leer. De inwoners van Den Haag lopen ontzettend uiteen. Een jonge patiënt heeft weer hele andere klachten dan een mevrouw van 85, terwijl ze wel allebei hartfalen hebben. Mijn patiënten overtuigen van het feit dat ik het beste met ze voor heb, passende medicijnen voorschrijf en vervolgens constateren dat ze zienderogen opknappen: dat is heel erg leuk.”

hwjd_2.jpgMaar er is ook een andere kant…
“Ja, helaas wel. Hartfalen is een dodelijke ziekte: veel patiënten die ik zie, komen te overlijden. Van oudsher is de prognose slechter dan bij veel soorten kanker, iets dat veel mensen niet weten. Door de komst van betere pillen en andere mogelijkheden in de afgelopen jaren kunnen we gelukkig al veel meer, maar helaas niet voor iedereen. Als hartfalencardioloog vind ik het belangrijk om de behandeling van patiënten niet alleen te richten op een zo lang mogelijk leven, maar ook op de beste kwaliteit van leven. Het begeleiden van de patiënt richting de tijd dat het niet meer goed gaat, is een groot deel van mijn werk. Een heel belangrijk deel.”

Kun je uitleggen waarom?
“Op het moment dat je je patiënten voor kunt bereiden dat het einde eraan zit te komen, geef je ze de tijd om afscheid te nemen van familie en om zaken op orde te brengen. Er is dan heel veel meer rust in zo’n periode, dan wanneer dit niet besproken wordt en ik mij alleen richt op ‘meer beter worden’. Het is zeker geen makkelijk gesprek om met iemand aan te gaan, maar het is wel iets heel waardevols. Ik krijg er ook niet per se energie van – zulke gesprekken zijn ontzettend vermoeiend – maar het is zó belangrijk om met patiënten te doen.”

Welke patiënten zag je vandaag in de polikliniek?
“Ik had vandaag belpoli: ik bel dan met patiënten, in plaats van dat ze fysiek tegenover mij zitten. Vandaag sprak ik met name patiënten met suikerziekte en hoge bloeddruk: de meest voorkomende oorzaken van hwjd_3.jpeghartfalen. In de meeste gevallen gaat dit om de oudere vrouw, de 85-plusser. Zij krijgen een soort ‘stijf hart’. Maar ik sprak vandaag ook patiënten met alcoholproblemen; van (te veel) alcohol kun je ook een slecht hart krijgen. Tussendoor ben ik even langs gegaan bij een patiënt die plots wel heel veel vocht vasthield in zijn benen.”

Spelen leeftijd en leefstijl een rol bij hartfalen?
“Leeftijd niet per se: zoals ik zei zijn er veel oudere dames die hartfalen krijgen, maar ik zie ook mensen van 45. Bij hen speelt leefstijl vaak wel een rol. Maar je kunt ook de pech hebben dat het in je genen zit.”

Hoe sluit je de dag af?
“Ik kijk terug op een enerverende dag. Veel energie kreeg ik, zoals altijd, van de de interactie met collega’s en patiënten. Die interactie kom ik de hele dag door tegen: wanneer ik een patiënt uitleg geef over een behandeling of medicijn, wanneer ik onderwijs geef én wanneer ik aan het sparren ben met mijn collega’s. Steeds in contact zijn met mensen maakt mijn vak zo mooi.”

Dus met een goed gevoel naar huis straks?
“Ja, maar ik mag zo eerst nog een overleg in met internisten. Over hartfalenpatiënten en of ze in aanmerking komen voor een bepaald medicijn. De samenwerking met internisten vind ik erg leuk: mooi om van elkaar te leren en met elkaar te kijken hoe we met het nieuwe medicijn verstandig en goed patiënten kunnen helpen. We blijven ons hierin continu ontwikkelen.”

Eerder gingen we aan het einde van de dag langs bij andere specialisten uit HMC. Lees de verhalen van oogarts Maurits Joosse, hoofd-hals oncologisch chirurg Michaël Frank en gynaecoloog Noor Paridaans van Endometriose in Balans.