Hoe was je dag? We vragen het gynaecoloog Noor Paridaans

Hoe was je dag? We vragen het gynaecoloog Noor Paridaans

Hoe was je dag? In deze rubriek stellen we die vraag aan een medisch specialist van HMC. Dit keer aan gynaecoloog Noor Paridaans van Endometriose in Balans. “Mijn missie om voor iedere vrouw een oplossing te vinden, stopt niet als ik het ziekenhuis uit loop.”

Met een twinkeling in haar ogen en een glimlach die - als de 1,5 meter in acht kan worden genomen - niet meer verborgen gaat achter het mondkapje, opent Noor Paridaans deze donderdagmiddag de deur van haar spreekkamer op de vierde etage van HMC Bronovo. De spreekkamer, die niet zoals doorgaans ‘klinisch’ wit is maar een knalroze muur heeft, bevindt zich in Endometriose in Balans: het expertisecentrum voor vrouwen met endometriose.

Bij vrouwen met deze aandoening groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hierdoor kunnen verschillende organen aangetast worden. In Nederland lijden een half miljoen vrouwen aan endometriose.

Wat voor dag was vandaag?
overleg_bij_bord_eib_goed.jpg“Een afwisselende dag. Ik heb fijne gesprekken gevoerd met patiënten, een deel telefonisch en deel hier in mijn spreekkamer. Tijdens het postoperatieve spreekuur vanmorgen kon ik veel positieve terugkoppeling geven. Vrouwen hebben na een jarenlange zoektocht naar de behandeling van hun klachten eindelijk weer de kwaliteit van hun leven terug. Dat betekent: zonder pijn naar werk fietsen, sociale activiteiten ondernemen of weer kunnen sporten. De hele dag op bed liggen tijdens de menstruatie is verleden tijd. Uiteraard worden mijn patiënten daar gelukkig van, maar ik vind dat ook geweldig.”

“Ook ontving ik vandaag de eerste ruwe versie van de podcast-serie die ik maak samen met een holistisch coach. We behandelen beiden een andere invalshoek en onderzoeken de mogelijkheden op het gebied van (de behandeling) van endometriose binnen de reguliere en complementaire zorg."

Bij Endometriose in Balans wordt gewerkt op een holistische manier: een team van onder meer gynaecologen, darmchirurgen, urologen, radiologen, fertiliteitspecialisten, een psycholoog, diëtist en bekkenbodemfysiotherapeut werkt samen om de beste behandeling te bieden. Noor: "Uitgangspunt hierbij is dat we de ‘zieke’ behandelen en niet alleen de ‘ziekte’. Voor de podcast nodigen we steeds iemand anders uit die vanuit zijn of haar specialisme over endometriose praat. Heel leuk om te doen.”

Welke patiënt maakte indruk vandaag?
“Een vrouw die ik behandelde en onlangs opereerde, had voor vandaag een afspraak ingepland. Er stond niet bij waarom, maar dat verraadde haar gezicht al snel toen ze tegenover mij kwam zitten. “Ik ben zwanger”, vertelde ze stralend. Fantastisch, want toen ik haar voor het eerst zag, wist ze niet of dat ooit ging lukken. Dubbel goed nieuws dus: door de operatie is de endometriose weg én lukte het om zwanger te raken.”

Endometriose wordt bij veel vrouwen pas laat ontdekt. Hoe komt dat?
noor_achter_compu_in_spreekkamer.jpg“De variatie van klachten maakt dat deze aandoening lastig te herkennen is voor (huis)artsen. Sommige vrouwen lopen al jaren rond met meerdere klachten, zoals een pijnlijke menstruatie, darmklachten, chronische vermoeidheid, pijn bij het vrijen of pijn bij plassen. Mede doordat die klachten vaak niet aan elkaar gekoppeld worden, duurt het gemiddeld zeven á acht jaar voordat een vrouw de juiste diagnose krijgt. Gemiddeld zeven specialisten en drie misdiagnoses hebben ze al gehad voordat ze bij ons terecht komen.”

Zijn die vrouwen dan niet ontzettend gefrustreerd?
“Vaak wel ja. Argwanend vooral. Ze vragen zich af of ze er nu wél achter gaan komen wat er aan de hand is. En of wij na al die tijd iets kunnen doen om klachten te verhelpen. Niet voor niets nemen we voor ieder intake-gesprek een uur de tijd om de vrouw haar verhaal te laten doen en alles uitgebreid in kaart te brengen. Het feit dat we die tijd ervoor uittrekken – een ‘regulier’ spreekuur in het ziekenhuis duurt zo’n 20 minuten – geeft al veel rust. Patiënten voelen zich gehoord. Met als gevolg dat ze vaak heel anders de deur uitstappen, dan dat ze binnenkwamen. Het voelt goed om ze erkenning te kunnen geven.”

Als je vertelt over je dag straal je enthousiasme uit. Waar komt jouw passie vandaan?
“Ik krijg weleens de vraag: is het niet saai om je te richten op één ziektebeeld? Nee! Iedere vrouw heeft weer een compleet andere hulpvraag. Toen ik voor het eerst een dag meeliep bij Endometriose in Balans – ik was toen al gynaecoloog - wist ik: dit ís het voor mij. Ik vind het interessant om over één specialisme continu nieuwe kennis te vergaren, patiënten de beste begeleiding te bieden en mij te blijven ontwikkelen tijdens specifieke, complexe operaties. De chirurgie rondom endometriose is uitdagend: ik leer nog iedere dag bij.”

lunch_bij_eib_goed.jpgZit jouw werk erop zodra je het ziekenhuis uit bent gelopen?
“Nee. Mijn wens is om voor iedere vrouw met endometriose een oplossing te vinden, linksom of rechtsom. Die missie stopt niet als ik mijn witte jas uit trek. Ik geef regelmatig webinars, vertel in interviews over endometriose en maak nu dus ook een podcast-serie. Aan het einde van het jaar speel ik een rol in de landelijke onderwijsdag voor AIOSSEN en breng ik mijn kennis over. Dit alles met als doel dat zoveel mensen – of dat nu de vrouwen zelf zijn, of artsen – weten wat endometriose is en waar de juiste behandeling gegeven kan worden.”

Waarom is dat zo belangrijk?
“Eén op de tien vrouwen heeft endometriose, de meeste vrouwen ervaren ernstige klachten. Functioneer je niet tijdens je menstruatie, dan is dat niét normaal. Vroeger werden dit soort klachten afgedaan als ‘vrouwenkwalen’ en daarmee niet serieus genomen. Hoewel we hierin stappen hebben gemaakt, zijn we er nog niet. Wanneer je als vrouw het idee dat er iets niet in de haak is, vertrouw dan dat dat gevoel klopt. Heb vertrouwen in je eigen lijf.”

Hoe kijk je terug op deze dag?
“Ik vind het een mooi idee dat ik vandaag vrouwen weer een stapje – hoe klein of groot ook – dichterbij een oplossing van hun problemen heb kunnen brengen. Dat zij zich gehoord en begrepen voelen. De keuzes en dilemma’s waar je voor komt te staan wanneer je endometriose hebt, zijn niet altijd makkelijk. ‘Wil ik een operatie ondergaan?’ ‘Welke impact heeft zo’n operatie op mijn leven?’ ‘De pil kan mijn klachten verminderen, maar ik heb ook een kinderwens’. Vaak is er niet één simpel antwoord of één oplossing te geven, maar ik heb ook vandaag weer mijn best gedaan om mijn patiënten een eind op weg te helpen bij het nemen van de voor hen juiste beslissing. Ik kijk met een voldaan gevoel terug op deze dag.”