Hoe was je dag? We vragen het aan de anesthesiologen

Hoe was je dag? We vragen het aan de anesthesiologen

Jan Willem Osse (links) volgt samen met collega anesthesioloog-pijnspecialist Bas in t 'Veld op beeldschermen de patiënten die geoperereerd worden

Hoe was je dag?

In deze rubriek stellen we die vraag meestal aan een medisch specialist. Maar dit keer een team, namelijk de anesthesiologen. Want een werkdag volgen van slechts één anesthesioloog laat niet zien hoe breed hun werk is. Anesthesioloog Jan Willem Osse: “We zien alle patiënten in het ziekenhuis die geopereerd moeten worden en een narcose of verdoving nodig hebben.”

Woensdagochtend 10.00 uur. In de werkkamer van de anesthesiologen op het operatiecomplex in HMC Westeinde hangen twee beeldschermen aan de muur. Op de schermen zijn de hartslag, zuurstofgehalte en bloeddruk van alle patiënten te volgen die op het operatiekamercomplex en de uitslaapkamers liggen.

Het 'twee-tafelsysteem'

“We werken met het ‘twee-tafelsysteem’, legt anesthesioloog Jan Willem Osse uit. Dit betekent dat je als anesthesioloog nooit meer dan twee patiënten begeleidt bij hun operatie. Als de patiënt in slaap is gebracht, blijven de anesthesiemedewerkers bij de operatie. Ja, zij zijn ons ‘verlengde’ arm, ogen en oren. Onmisbaar voor ons als anesthesiologen, ze bewaken de patiënt tijdens de operatie. Wij als anesthesiologen staan stand-by, zijn beschikbaar tijdens de operatie en bij het weer wakker worden van de patiënt.”

Jan Willem: "er zijn ook operaties waar je als anesthesioloog één patiënt begeleidt. Bijvoorbeeld bij keel-, neus-, en oor-ingrepen bij kinderen, complexe hersenoperaties en patiënten die een ernstig ongeluk (trauma) hebben gehad."

overleg.jpg

Anesthesiemedewerker Erik Spruit (links) overlegt voor de operatie met anesthesioloog Jan Willem Osse (rechts). 

Hoe begint jullie dag op de operatiekamers?

“We zijn vandaag om 08.00 uur begonnen met de dagstart,” legt Jan Willem uit. “Met het hele team nemen we de dag door of er bijzonderheden te verwachten zijn. Van alle operaties die gepland zijn, hebben we uitgebreid met de patiënt gesproken en ze onderzocht op de preoperatieve polikliniek. Daar heeft nu ook een collega van ons dienst.”

“We zien alle patiënten van ons ziekenhuis die geopereerd moeten worden, van jong tot oud. HMC heeft een brede patiëntenpopulatie. Zeker bij ernstig zieke patiënten of ouderen met meerderde aandoeningen, zoals hart- en longklachten, moet je goed kijken wat de risico’s zijn van de anesthesie en de ingreep.’ Hoe is de conditie van de patiënt? Is het wel verantwoord om te opereren en verbetert dit de kwaliteit van leven? Ja, dan neem je samen met de behandelaars en de patiënt een weloverwogen beslissing.”

Jan Willem: “Ik zeg altijd over mijn specialisme: we zijn de hele dag bezig ons vak minder spannend te maken, continu bezig om complicaties door narcose of tijdens de ingreep te voorkomen. Het zo veilig mogelijk te maken voor de patiënt en alle risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten.”

sluis_web.jpg

Anesthesiemedewerker Erik bereidt zich samen met het operatieteam voor op de operatie, Erik zal de patiënt bewaken tijdens de ingreep

Waar zijn jullie vandaag nog meer in het ziekenhuis te vinden?

“Bij de verloskunde”, vertelt Beatrijs Vermeulen. Beatrijs is anesthesioloog en werkt voor defensie en ons ziekenhuis. Ze wordt ook uitgezonden naar noodgebieden. Beatrijs: “In het nieuwe Moeder- en Kindcentrum van HMC geven we nu de ruggenprik direct op de verloskamers. Alle zorgmedewerkers op de verloskamers zijn getraind om ons te assisteren. We doen er drie tot vier op een op dag en mijn ervaring is dat er altijd één om vijf uur in de ochtend is of om half drie in de nacht," zegt Beatrijs met een lach.

Wie heeft de ‘spoedpieper’ op zak?

Anesthesioloog en pijnspecialist Kees den Hartog: “mijn collega Wim Engelbrecht heeft nu de ‘spoedpieper’ op zak. De anesthesiologen zijn er voor het hele ziekenhuis, op de ‘pieper’ komen alle interne vragen over anesthesie binnen naast de spoedoperaties zoals keizersneden, blindedarmontstekingen en de traumazorg. We lopen ook mee met het traumasein op de spoedeisende hulp. Als dit sein gaat, zijn wij razendsnel op de traumakamer als de patiënt met de ambulance binnenkomt. We zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week in het ziekenhuis beschikbaar. Binnen het traumateam zorgen wij voor het bewaken van de vitale lichaamsfuncties van het slachtoffer, zoals de ademweg, ademhaling, bloeddruk en hartritme. Anesthesie is dus meer dan alleen verdoven of in slaap brengen.”

vitrine_1.jpg

Op de werkkamer van de anesthesiologen staat een museumkast vol narcose-apparatuur uit het verleden.

En jullie zijn te vinden in het pijnbehandelcentrum in Bronovo?

Kees: "ja, daar heb ik vrijdag de hele dag dienst. Nu hebben mijn collega anesthesiologen dienst in het pijnbehandelcentrum op de locatie Bronovo. Elke dag is er ‘pijnpoli’ voor chronische pijnproblematiek. Pijn vanuit de wervelkolom is een goed voorbeeld, het is een van de speerpunten van ons ziekenhuis. De neurologen en neurochirurgen van HMC verwijzen veel patiënten met rugpijn naar de pijnpoli. Daar worden dan beklemde zenuwen behandeld. Als anestehiologen kunnen wij als het ware de zenuw uitschakelen met warmte en medicijnen. Dit kunnen we ook bij andere soorten pijn doen, zoals littekenpijn of buikwandpijn. Vaak moet goed resultaat! We zien blije patiënten!”

Meer weten over anesthesiologie en het pijnbehandelcentrum in HMC? 

Bekijk de pagina's Anesthesiologie & Pijnbestrijding op onze website.