HMC breidt Stroke Unit uit naar Neuro Care Unit

HMC breidt Stroke Unit uit naar Neuro Care Unit

Op de nieuwe Neuro Care Unit kunnen nu ook patiënten van de neurochirurgie opgenomen worden.

Op HMC Westeinde is al geruime tijd een Stroke Unit gevestigd. Deze wordt gebruikt voor patiënten met neurologische aandoeningen met een acuut karakter, zoals een herseninfarct. Deze patiënten worden meestal via de spoedeisende hulp opgenomen voor de neurologie.

Patiënten met een hersenbloeding werden in HMC Westeinde voor de neurochirurgie op de intensive care unit (ICU) opgenomen ter observatie. Ook patiënten die een hersenoperatie ondergaan, werden voor de postoperatieve zorg op de ICU opgenomen. Een deel van deze patiënten kan vanaf nu op de nieuwe Neuro Care Unit worden opgenomen. Hiervoor is de naam “Stroke Unit” aangepast naar “Neuro Care Unit”.

Minder ingrijpend voor patiënten

Dat deze patiënten in plaats van op de ICU op de Neuro Care Unit liggen, maakt hun ziekenhuisverblijf minder ingrijpend, legt zorgmanager René Cuelenaere uit: ‘Onze afdeling heeft een meer open karakter. Sommige patiënten die op de ICU verblijven, kunnen later last krijgen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Die kans is kleiner als ze op onze afdeling verzorgd worden. Dit past volledig in ons beleid om patiënten kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren. Ook komt het de capaciteit van de ICU ten goede’

Om de Stroke Unit uit te breiden naar de Neuro Care Unit, was een aantal aanpassingen nodig, zoals een bredere scholing van de strokeverpleegkundigen, afspraken met neurologen en neurochirurgen omtrent opnamecriteria en werkafspraken. Op de Neuro Care Unit kunnen niet alleen patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding terecht, maar ook andere patiënten met neurologische aandoeningen waarvoor intensieve controle of behandeling noodzakelijk is, zoals patiënten met bijvoorbeeld het Guillain Barré syndroom, schedeltrauma’s en epilepsie.