Het nieuwe HMC Borstcentrum, snel en dichtbij

Het nieuwe HMC Borstcentrum, snel en dichtbij

Tijdens het douchen voel je plotseling een knobbeltje in je borst. Bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een afwijking gevonden. Of je maakt je om een andere reden ongerust om je borst(en). Eén ding staat dan vast: je wil zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. In het Borstcentrum in HMC krijgen vrouwen (en mannen) snel een diagnose en indien nodig verdere behandeling van de medisch specialist.

Het is een maandagmiddag in april, 17.30 uur. De laatste patiënten lopen het ziekenhuis uit. Ook de werkdag van Marieke Straver en Onno Henneman zit er op. Althans, normaal gesproken. Vandaag geven de chirurg-oncoloog en radioloog een rondleiding HMC Antoniushove, om te vertellen over de nieuwe werkwijze van de mammapoli, die gepaard is gegaan met de introductie van een nieuwe naam. Het Borstcentrum.

Dit betekent overigens niet dat iedereen naar HMC Antoniushove in Leidschendam hoeft voor een borstonderzoek, benadrukt Marieke meteen. “We hebben er bewust voor gezorgd dat alle vrouwen voor hun eerste onderzoek(en) naar zowel HMC Westeinde als HMC Bronovo en HMC Antoniushove kunnen”, vertelt ze. “Het is prettig om voor zo’n eerste afspraak bij een ziekenhuis in jouw buurt terecht te kunnen; vrouwen die ongerust zijn moeten geen drempel voelen wat betreft afstand.”

Mochten vervolgbehandelingen nodig zijn, is het Borstcentrum in HMC Antoniushove wél de centrale plek: daar is alle kennis in huis. Voor de beste kankerzorg werkt het Borstcentrum samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het Borstcentrum is onderdeel van het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

radioloog_onno_maakt_een_echo_van_de_borst_2.jpg

Snelle uitslag
Wie ongerust is over haar borst(en), kan met een verwijzing meestal binnen één werkdag al terecht in het Borstcentrum in HMC. “Wij zien deze vrouwen op de afdeling radiologie van één van onze drie locaties”, vertelt radioloog Onno. “Afhankelijk van de leeftijd en omstandigheden krijgt een vrouw een mammografie (röntgenonderzoek), een echografie of in sommige gevallen allebei.” Alle nodige onderzoeken gebeuren op één dag, zodat er snel duidelijkheid is. Onno vertelt dat het overgrote deel van de vrouwen snel kan worden gerustgesteld. “In de meeste gevallen is een knobbeltje goedaardig.”

Als specialisten iets afwijkends zien op de röntgenfoto’s, nemen ze wat cellen of een stukje weefsel af. De cellen kunnen meteen onder de microscoop worden bekeken door de patholoog. “Hier komen ook de radioloog en chirurg in beeld”, vertelt Onno. “De voorlopige uitslag van het cel onderzoek kunnen we dezelfde dag aan de patiënt vertellen. Dit gebeurt in het Borstcentrum door een verpleegkundig specialist of telefonisch.”

patholoog_bekijkt_weefsel.jpg

De definitieve uitslag volgt binnen een paar dagen omdat het weefsel onderzoek meer tijd nodig heeft. Marieke: “In ons laboratorium onderzoeken we het weefsel. Ons multidisciplinaire team met artsen van verschillende specialismen bespreekt alle uitslagen met elkaar, overlegt of er nog verder onderzoek nodig is én kijkt welke eventuele behandeling past bij onze patiënt.”

Het multidisciplinaire team komt dagelijks bij elkaar in het Borstcentrum in HMC Antoniushove. Betrokken specialismen in dit team zijn: chirurgie, interne geneeskunde, pathologie, radiologie, radiotherapie en plastische chirurgie. “Twee keer in de week sluiten ook deskundigen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan, met wie we samenwerken. Met elkaar hebben we alle nodige medische kennis in huis”, zegt Onno.

twee_keer_per_week_is_er_een_multidisciplinair_overleg.jpg

Persoonlijke zorg
Maar minstens zo belangrijk als de klinische, gespecialiseerde blik, is de persoonlijke aandacht voor patiënten. “De diagnose borstkanker krijgen is heftig”, stelt Marieke. “Behalve dat er lichamelijk van alles met je gebeurt gedurende de behandelingen, doet het ook sociaal-emotioneel veel met vrouwen. Ik hoor geregeld terug dat patiënten zich hier geen nummertje voelen, maar méns. Een mooi compliment, want dat is precies waar wij hier met zijn allen ons uiterste best voor doen. Behalve deskundig, zijn de medewerkers in het Borstcentrum sociaal en betrokken. Ik denk dat je dat in je moet hebben om dit werk goed te kunnen doen. Iedereen zet net dat stapje extra, van de doktersassistente op de polikliniek tot de voedingsassistente op de afdeling.”

oncoloog_chirurg_marieke_en_haar_team_voeren_een_borstoperatie_uit.jpgHet multidisciplinaire team overlegt samen over de beste behandeling van vrouwen. “Hierdoor zijn we goed op elkaar ingespeeld en kunnen we snel schakelen. Het zijn ónze patiënten: iedereen draagt zijn of haar steentje bij in de beste behandeling.”

Samen beslissen
Behandeling op maat staat in het Borstcentrum centraal. Elke borsttumor is anders en iedere patiënt heeft andere wensen. Samen met de patiënt wordt gekozen voor een passende behandeling. Bovendien krijgen de patiënten één contactpersoon, die hen bijstaat tijdens de behandelperiode en bij wie zij terecht kunnen met alle vragen.

Het Borstcentrum in HMC Antoniushove heeft alle expertise in huis om alle soorten borstkanker te behandelen. “We proberen bij zoveel mogelijk vrouwen hun borst te behouden”, vertelt Marieke. “Maar soms is een tumor te groot en komen we niet uit onder een volledige borstverwijdering. We bieden deze vrouwen een reconstructie van de borst aan. Dit kan in ons centrum zowel met siliconenprothese als met lichaamseigen weefsel (meestal van de buik). Er wordt dan samen met een plastisch chirurg geopereerd.”
Eén dag

Voor patiënten die met het bevolkingsonderzoek eruit worden gepikt met een kleine borsttumor heeft het Borstcentrum een unieke behandeling in Nederland. De gehele behandeling wordt gedaan op één dag. Tijdens de operatie wordt de borst gelijk bestraald door middel van intra-operatieve radiotherapie. Groot voordeel van deze behandeling is, zegt Marieke, dat patiënten zich maar heel kort ‘kankerpatiënt’ hoeven te voelen en weer snel het ‘normale’ leven op kunnen pakken.


radioloog_onno_bekijkt_de_borst_op_de_foto.jpg

Nacontrole en nazorg
Na een behandeling houdt de zorg niet op. Vaak volgen geregeld controles. Het doel van nacontrole is het vroeg opsporen van kanker in het borstgebied. Dit gebeurt door beeldvormend onderzoek en/of lichamelijk onderzoek. “Bij nazorg bespreken wij de lichamelijke gevolgen van de behandelingen en hoe vrouwen daarmee om kunnen gaan”, vertelt oncoloog-chirurg Marieke. “Ook kunnen patiënten hulp krijgen bij het verwerken van de emotionele gevolgen. Om te monitoren hoe het met onze patiënten gaat gebruiken we internationale vragenlijsten. Deze vragenlijsten geven ons, maar ook de patiënt, inzicht over het beloop van hun klachten.”

Van mammapoli naar Borstcentrum
De juiste zorg op de juiste plek. Dat is het uitgangspunt geweest om de poort naar zorg voor borstafwijkingen te herstructureren. Voorheen kwamen vrouwen met een verdacht knobbeltje of afwijkend bevolkingsonderzoek terecht op mammapoli in HMC Antoniushove. In de nieuwe structuur, sinds 1 januari van dit jaar, komen vrouwen met borstproblemen eerst voor een echo of mammogram naar één van de drie HMC-locaties. Dicht bij huis en tegen huisartsentarief. Bij goedaardige afwijkingen in de borst wordt de patiënt direct geïnformeerd en kan zij (of hij) terug naar huis. Bij twijfel of een tumor in de borst wordt de patiënt gelijk opvangen door een van de verpleegkundig specialisten van het Borstcentrum en wordt de behandeling overgenomen door onze medisch specialisten. Door de nieuwe werkwijze zijn de toegangstijden verkort.