Het beste van twee werelden

Het beste van twee werelden

Werken in het ziekenhuis én voor Defensie

In een ziekenhuis werken én voor Defensie worden uitgezonden naar oorlogsgebieden of op militaire oefening. Bij HMC werken zo’n dertig artsen, verpleegkundigen en OK-medewerkers voor wie dit geldt. Op de operatiekamer van HMC vertellen collega’s Ria en Kim over hun ervaringen.

kim“Defensie heeft me altijd al aangetrokken,” vertelt Kim. Zij is anesthesiemedewerker bij HMC en werkt daarnaast al ruim zeven jaar als reservist voor Defensie. Ze ging twee keer mee op missie, naar Afghanistan en Irak. “Toen ik op de operatiekamer bij HMC ging werken, ontdekte ik deze samenwerking en het leek mij echt het beste van twee werelden. Ik hou wel van wat avontuur!”

Haar collega Ria, operatieassistent, maakte in negentien jaar negen uitzendingen mee: van Bosnië tot diverse locaties in Afghanistan. “Je doet wat je hier ook doet, maar dan in hele andere omstandigheden. Dat is heel leerzaam.” Ria was eerst reservist in het HMC en is daarna beroepsmilitair geworden en in het Militaire ziekenhuis in Utrecht gaan werken. In 2017 kwam ze weer bij HMC werken.

Ria: “Toen ik in 2001 na tien jaar ervaring op de OK mezelf verder wilde ontwikkelen, wees mijn man mij op een advertentie voor operatieassistent met de mogelijkheid om ook voor Defensie te werken. Of dat niet iets voor mij was? Later heeft hij er weleens anders over gedacht, toen ik voor het eerst op missie ging naar een oorlogsgebied. Maar hij heeft me altijd gesteund.”

Elk jaar op oefening en extra opleiding
Dat de één in dienst is bij HMC en de ander bij Defensie, maakt in de praktijk niet zoveel uit, leggen Kim en Ria uit. Kim: “We krijgen allebei extra opleidingen zowel medisch als gespecialiseerd, denk bijvoorbeeld aan een brandwonden bijscholing. Daarnaast hebben we elk jaar herhalingstrainingen om onze militaire basisvaardigheden bij te houden. Enkele voorbeelden zijn kaartlezen, wapeninstructie en schietoefeningen.” Ria: “Defensie werkt bewust met ziekenhuizen waar veel complexe ongevallen en andere acute situaties binnenkomen, zoals HMC. Hier werken goed opgeleide mensen met relevante ervaring. En wij kunnen natuurlijk de ervaring uit missies en de extra training ook goed hier bij HMC inzetten.”

Flexibel omgaan met wat er is
Wat trekt Ria en Kim aan in dit werk? En wat moet je ervoor in huis hebben? Kim: “Als je meegaat op een missie zie je andere verwondingen. Je leert veel over het werken in bijzondere omstandigheden. Er is vaak veel minder en andere apparatuur en je moet je zien te redden met wat er is. Dat maakt flexibel. Soms denk ik weleens ‘wat een luxe hebben wij hier toch!’”

riaRia: “Het team waarmee je op missie bent geweest, daar hou je vaak een band mee. Je staat met zijn allen op scherp. Daarna moet je ook samen kunnen ontspannen. Gelukkig wordt er altijd goed voor ons gezorgd tijdens een missie.” Kim: “Je werkt vaak samen in een klein team met één traumachirurg, één anesthesioloog, één anesthesiemedewerker, twee IC/SEH-verpleegkundigen, één radiodiagnostisch laborant en twee operatieassistenten. Iedereen heeft hetzelfde doel en wil zo goed mogelijk acute situaties oplossen. Dat maakt het al snel een hecht team. Ook met de andere militairen in het kamp breng je veel tijd door, samen sporten of spelletjes doen. Dat is ook gewoon gezellig.”

Kim en Ria hebben tijdens missies ook spannende situaties meegemaakt. Ria maakte in het militaire kamp van dichtbij aanslagen mee en Kim moest in Irak een keer in een shelter schuilen. Wat doet dat met je? Kim: “Hier ben ik alert als ik dienst heb of achterwacht ben. Daar sta je altijd 24/7 aan. Je traint elke week op grote klappers, maar soms gebeurt er dagen of wekenlang niets. Ria: “Het thuisfront kan het spannend vinden. Zelf heb ik daar niet zo’n last van. Je kijkt er anders tegenaan als je eenmaal daar zit. Het is wel belangrijk dat je gesteund wordt. Als jouw thuisfront dit niet zitten, moet je er niet aan beginnen. Om dit werk te kunnen doen moet je wel een beetje nuchter en pragmatisch zijn.” Kim: “Ik zie het als zinvol werk: mensen helpen met dat wat jij kan.”

Samenwerking HMC en Defensie

De samenwerking tussen het HMC en Defensie bestaat al dertig jaar en in juni 2021 werd opnieuw een overeenkomst gesloten. Dit houdt in dat voor elke geplaatste beroepsmilitair het ziekenhuis twee reservisten levert die door Defensie ingezet kunnen worden voor de noodzakelijke opleidingen, stages, oefeningen in binnen- en buitenland, en uiteindelijk missies. Daarnaast zijn er acht tot tienberoepsmilitairen die in dienst zijn van Defensie, maar volledig meedraaien in het ziekenhuis. Zij houden hiermee dagelijks hun medische vaardigheden op peil. Ook krijgen zij op deze manier de laatste medische ontwikkelingen mee. Het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) is verantwoordelijk voor het coördineren van de samenwerking.

 

 Bovenstaand artikel komt uit ons patiëntenmagazine JIJ van HMC. Je kunt nog veel meer online lezen >>