Grootste fabel over zonnen: in de schaduw verbrand je niet

Grootste fabel over zonnen: in de schaduw verbrand je niet

Er gaan veel fabels rond over zonnen. De grootste die oncologisch chirurg Onno Guicherit van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) van patiënten terughoort je in de schaduw niet verbranden kan. “Je kunt wel degelijk onder een parasol verbranden, wat huidkanker in de hand kan werken." Guicherit zet de grootste fabels op een rij.

  • Fabel 1: In de schaduw hoef ik geen zonnebrand te smeren.

“De schadelijke UV-straling wordt gereflecteerd door onder andere zand, zee, sneeuw en water. Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren. Herhaal dit elke twee uur, of vlak na het zwemmen of sporten.

  • Fabel 2: Ik verbrand nooit, dus ik hoef niet bang te zijn voor huidkanker.

“Bij huidkanker speelt het totale aantal uren dat je in je leven onbeschermd in de zon hebt gezeten een belangrijke rol. Zelfs als je huid niet zichtbaar verbrand is, heb je een verhoogde kans op huidkanker doordat je onbeschermd UV-stralen op je huid hebt gehad. Uit onderzoek blijkt dat bij iemand die de eerste vijftien jaar van zijn leven onbeschermd in de zon heeft gezeten, op latere leeftijd huidkanker kan ontstaan. Het is wel zo dat mensen met een donkere huidskleur iets meer natuurlijke bescherming tegen UV-stralen hebben.”

  • Fabel 3: Bij koel weer hoef ik geen zonnebrand te gebruiken.

“Als het koel, maar wel helder weer is, zijn er nog steeds veel UV-stralen. Ook als het heel bewolkt is, maar licht buiten, kun je nog steeds verbranden en is het raadzaam om te smeren.”

  • Fabel 4: Ik gebruik regelmatig zelfbruinende crème, dus dan hoef ik niet ook nog eens zonnebrand te gebruiken.

“Veel zelfbruinende crèmes beschermen niet tegen de UV-stralen van de zon. Check dit op het etiket, en smeer zondig alsnog zonnebrand.”

  • Fabel 5: Van een zonnebank kun je geen kanker krijgen.

“Onder de zonnebank kun je wel degelijk verbranden, en word je in korte tijd blootgesteld aan een grote dosis UV-licht. Dit brengt hetzelfde risico met zich mee als zonlicht, en vergroot de kans op huidkanker.”

  • Fabel 6: Als je een hoge factor smeert, word je niet bruin.

“Met een hoge Sun Protection Factor (SPF) zonnebrandcreme ben je meer beschermd tegen ultraviolette Burning straling (UV-B) en niet of in geringe mate tegen ultraviolette Aging straling (UV-A). Met een goede laag zonnebrandcrème kan je – niet te lang – in de zon zitten en –weliswaar wat langzamer – toch bruin worden.”

  • Fabel 7: Een beetje je gezicht insmeren is voldoende.

“Skin cancer loves anywhere the sun touches. Je moet dus natuurlijk je hele lichaam insmeren, maar uit onderzoek blijkt dat na één keer insmeren eenvijfde van je lichaam onbeschermd is. Dus je slaat zonder het te merken toch vlakken over. Na twee keer insmeren is nog maar 9% van het lichaam onbeschermd tegen de zon. Ik adviseer dan ook om je twee keer in te smeren. Een gemiddeld lichaam heeft een handpalm vol zonnebrandcème nodig om je één keer volledig in te smeren.”