Chirurgenteam implanteert kunststof 3D-geprint schedelbot

Chirurgenteam implanteert kunststof 3D-geprint schedelbot

Foto: Plastisch chirurg Wouter Willems, neurochirurg Rishi Nandoe Tewarie en kaakchirurg Michael Frank (fotografie Esther Hessing)

uitblinkers_png.pngUitblinkers van HMC
Vanuit de operatie- en behandelkamers van HMC maken we de serie ‘Uitblinkers’: toegewijde medewerkers geven een kijkje achter de schermen van ons ziekenhuis waar de nieuwste behandelmethoden worden omarmd. Een plek waar bevlogen teams samenwerken, elkaar inspireren en grenzen verleggen om onze patiënten nog beter te helpen. Met vandaag: 3D-printen op de operatiekamer.

3D-printing innovaties op de operatiekamer

“Tijdens de operatie zorgen we voor de juiste sit en fit”


Drie chirurgen, expert op hun eigen vakgebied: de neurochirurgie, kaakchirurgie en plastische chirurgie. Samen aan de operatietafel betekenen ze veel voor een patiënt die na het verwijderen van een huidtumor een flink stuk van zijn schedelbot mist. De drie chirurgen gebruiken elkaars kennis en gaan voor innovatieve techniek: een nieuw stuk schedelbot gemaakt van kunststof uit de 3D-printer.

De patiënt is een man met een huidtumor op zijn hoofd waarbij ook het schedelbot is aangetast. Bij de eerste operatie is de tumor samen met een deel van het schedelbot verwijderd. Vandaag is de tweede operatie: herstel van het gat in de schedel door een implantaat.

3d_schedeloperatie_2.jpg

Foto: Neurochirurg Rishi Nandoe Tewarie wijst naar het ontbrekende schedelbot. Ook bij deze tweede operatie is het belangrijk dat het hersenvlies mooi intact blijft; het beschermt de hersenen.

“Vandaag gaan we het litteken weer openen"


Wat maakt deze operatie zo bijzonder voor jullie?

Plastisch chirurg Wouter Willems: “Deze hersteloperatie van de schedel is teamwork. Er vinden letterlijk drie verschillende operaties tegelijk plaats door drie chirurgen.”

Neurochirurg Rishi Nandoe Tewarie: “Bij de eerste operatie hebben we de tumor verwijderd, maar niet meteen de schedel gereconstrueerd. Je wilt zeker weten dat de patiënt volledig tumorvrij is.”
Wouter: “Op de plek van het ontbrekende schedelbot zijn de hersenen niet meer beschermd door de schedel. Als plastisch chirurg heb ik met de huid en bloedvaten van het dijbeen van de patiënt een bescherming gemaakt. Dat is drie maanden geleden. Door nauw samen te werken met de neurochirurgen kunnen we dit soort huidoperaties aan de schedel doen.”

Kaakchirurg Michael Frank: “Vandaag gaan we het litteken weer openen en plaatsen we een 3D-geprint kunststof schedelbot terug.”

 mf01269.jpg

Foto: Het 3D-geprinte kunststof schedelbot dat vandaag wordt geplaatst. Met de CT-scan meet het team hoe groot het gat is in de schedel. Op basis van de meting wordt de vorm 3D geprint. Het materiaal is van een ‘high perfomance’ kunststof (PEEK) en net zo sterk als het schedelbot zelf.


Hoe hebben jullie het schedelbot teruggeplaatst?

Nandoe Tewarie: “Vroeger zouden we een met de hand gemaakt stukje schedelbot (implantaat) terugplaatsen. Dat lijkt op een soort pasta. De juiste pasvorm is dan niet ideaal waardoor de patiënt er last van kan hebben. Samen met kaakchirurg Michael hebben we nu een ijzersterk 3D-gepint kunststof plaatje gemaakt, precies in de vorm van het ontbrekende stukje schedelbot.”

Michael: “Tijdens de operatie zorg ik voor de ‘sit en fit’ van het kunststof stukje schedelbot zodat het precies sluit en plaats ik heel nauwkeurig de kleine schroefjes om het plaatje vast te maken aan de schedel. Deze 3D-printechniek voor implantaten wordt al langer gebruikt bij mijn specialisme mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.”

Plastisch chirurg Wouter Willems zorgt dat de hoofdhuid weer goed wordt dichtgemaakt.

3_d_schedeloperatie_3.jpg

Foto: Er vinden letterlijk drie verschillende operaties tegelijk plaats door drie chirurgen. Van links naar rechts: neurochirurg Rishi Nandoe Tewarie, kaakchirurg Michael Frank en plastisch chirurg Wouter Willems.

“We zoeken elkaar op, lopen bij elkaar naar binnen voor advies”


Gebruiken jullie deze 3D-printtechniek vaker?

“Wij willen de 3D techniek ook verder ontwikkelen binnen ons ziekenhuis omdat HMC naast oncologie ook gespecialiseerd is in acute zorg. Deze techniek kan gebruikt worden voor herstel van de schedel na een tumor, maar ook na een ongeluk.

Nandoe Tewarie: “Deze innovatie is niet alleen esthetisch, het heeft echt meerwaarde. Patiënten herstellen goed na deze operatie en de hersenen zijn beter beschermd.”

”We hadden laatst een patiënt met een ernstig auto-ongeluk. Hij was uit de auto geslingerd en had een schedelfractuur. Hij was in Italië geopereerd, maar kwam hier in HMC terecht met een infectie. De huid was niet goed gesloten. Dat bespreken we met zijn drieën. Ik vraag aan Wouter of we de huid goed dicht kunnen krijgen en dan gaat Michael een 3D-print constructie maken.”

“We zoeken elkaar op, lopen bij elkaar naar binnen voor advies, we durven en kunnen meer.”

 

HMC Kankercentrum
In ons HMC Kankercentrum bieden we een hoogwaardig zorgaanbod voor patiënten met kanker. We onderscheiden ons in kwaliteit en de toegankelijkheid en werken voor topklinische kankerzorg samen met het LUMC. Voor de behandeling van een aantal zeldzame vormen van kanker komen patiënten uit de wijde omtrek naar ons toe.

 

Lees ook

#1 Uitblinkers in HMC: Het operatieteam op de hybride OK