Bescherming tegen de zon helpt!

Bescherming tegen de zon helpt!

Een op de zes mensen in Nederland krijgt een vorm van huidkanker. De zon speelt daarbij een belangrijke rol. Dermatoloog Nadia Shadid: “De UV-stralen van de zon kunnen de cellen in je huid beschadigen. Dat kan uiteindelijk leiden tot huidkanker.” Er bestaan verschillende soorten huidkanker. De meeste ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon of ernstige zonverbranding. Bescherming tegen de zon helpt! Bekijk op deze pagina onze 5 tips voor verstandig zonnen.

Verdachte plekjes polikliniek

Huidkanker begint meestal met een ‘vreemd’ plekje op de huid: een wondje dat blijft bloeden, een grillige moedervlek of een ruw plekje in het gezicht. Bij HMC kunt u terecht op de verdachte plekjes-polikliniek  om een diagnose te laten stellen. Uw huisarts kan u verwijzen. “Op de plekjes-polikliniek bekijken we uw hele huid”, zegt Shadid. “Zo nodig nemen we een klein stukje huid bij u weg, zodat de patholoog dat kan onderzoeken. Na één tot twee weken is de uitslag bekend en komt u terug op de polikliniek. Dan bespreken we samen met u de diagnose en het eventuele behandelplan.”

5 tips voor verstandig zonnen

Het risico op huidkanker kan worden verminderd door goede bescherming tegen de zon.

  • Pas extra op met kinderen. Het is heel belangrijk dat zij op jonge leeftijd niet verbranden. Smeer niet alleen op het strand, maar ook in de speeltuin!
  • Smeer verstandig. Kies een beschermingsfactor die past bij uw huid. Het officiële advies van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie is om een zonnebrandcrème te gebruiken met factor 30.
  • Ook mensen met een donkere huidskleur moeten zich insmeren. Bij hen volstaat een lagere factor, omdat meer pigment in de huid op natuurlijke wijze beschermt tegen de zon.
  • Mijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Gebruik zoveel mogelijk zonwerende middelen, zoals een hoed, parasol of UV-kleding.
  • Geniet met mate. Een beetje zon is ook goed voor u en belangrijk en belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.