Aandacht voor de gevolgen van kanker

Aandacht voor de gevolgen van kanker

Kanker is niet alleen een medisch verhaal. Als het u overkomt, of iemand vlakbij u, dan beïnvloedt dat uw leven op allerlei manieren. HMC wil daarbij ondersteunen, en heeft daarvoor het Informatieplein Oncologie opgericht. U kunt er elke werkdag terecht. Niet voor het bestrijden van de ziekte, maar voor het verlichten van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Van patiënten én naasten.

Behoefte aan informatie en bevestiging

“Het is voor mensen een heel onzekere tijd”, weet coördinator Rigtje Smid. “Daardoor ontstaat de behoefte aan informatie en bevestiging: Ben ik goed bezig? Zie ik niks over het hoofd? Kan ik zelf nog meer doen? Wij helpen mensen meer grip te krijgen op het proces. Door samen met hen boven tafel te krijgen waar ze behoefte aan hebben, en daar zo mogelijk in te voorzien. Laatst heb ik iemand geholpen om zijn vragen voor de arts goed op papier te krijgen. En net was hier een mevrouw die na haar behandeling nog veel last had van tintelende vingers en wilde weten wat ze daar aan kon doen.”

Iedereen is welkom

Niet iedereen heeft concrete vragen, maar soms is er wel behoefte aan ‘iets’. Daarom organiseert het Informatieplein Oncologie diverse activiteiten en bijeenkomsten. Zo wordt er een cursus mindfulness voorbereid, komt er een wandeling langs Haagse natuur en architectuur onder leiding van een gids en kunnen mensen samen creatief aan de slag met een kunstwerk voor het Informatieplein. “Om de zinnen even te verzetten, of om in contact te komen met mensen die begrijpen in welke situatie je je bevindt.” Alles wat het Informatieplein Oncologie aanbiedt, is nadrukkelijk óók voor mensen waarvan de partner of een familielid getroffen is door kanker, benadrukt Rigtje Smid. “En het maakt daarbij niet uit in welk ziekenhuis de behandeling plaatsvindt, daar vragen wij helemaal niet naar. Iedereen is welkom.”

 Zie ook