5 vragen aan … diëtist Juliet
Wat doet een diëtist precies in het ziekenhuis?
“Een diëtist in het ziekenhuis geeft advies over voeding bij ziekte, trauma of vóór en na een medische behandeling. Denk aan iemand met botbreuken na een fietsongeval, iemand die een nieuwe heup krijgt of na een amputatie. De diëtist zorgt dat de patiënt genoeg eiwitten en energie binnenkrijgt om spieren te behouden, wonden te laten genezen en sneller te herstellen.
Ook helpt de diëtist patiënten met kanker en COPD. Soms is eten lastig, bijvoorbeeld door misselijkheid, slikproblemen of veranderde smaak door chemotherapie. Dan geeft de diëtist advies over aangepaste voeding. Daarnaast begeleidt de diëtist, in samenwerking met verpleegkundigen, patiënten met (risico op) ondervoeding. Dit kan voorkomen bij ouderen of mensen die langdurig weinig eten. Ook mensen met hart- en vaatziekten krijgen hulp bij het verminderen van zout en soms vocht. Met als doel de bloeddruk te verlagen en vochtophoping te voorkomen. De diëtist helpt patiënten om voldoende én de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.”
Waarom is het zo belangrijk om een afdeling diëtetiek in een ziekenhuis te hebben?
“De afdeling diëtetiek helpt patiënten bij hun herstel en behandeling. De diëtist kijkt samen met de patiënt hoe hij of zij genoeg en gezond kan eten. Ook helpt de diëtist om spieren en een gezond gewicht te behouden of te verbeteren. Goede voeding, voldoende beweging en een gezonde leefstijl zijn altijd belangrijk voor het herstel en de behandeling.”
Met welke patiënten werkt jullie afdeling het meest?
“Diëtetiek werkt met patiënten op alle afdelingen van het ziekenhuis. Denk aan oncologie, longgeneeskunde, cardiologie, maar ook op de intensive care of in het Moeder- en Kindcentrum. We zijn overal.”
Wat is iets verrassends dat mensen vaak niet weten over voeding in de zorg?
“Veel patiënten weten niet hoe belangrijk voeding is bij hun behandeling of voor hun herstel. Goede voeding helpt bijvoorbeeld om sterk te blijven, wonden sneller te laten genezen, je conditie te behouden en het lichaam beter te laten vechten tegen ziektes. Ook kunnen er minder problemen ontstaan tijdens de behandeling als iemand goed eet.”
Wat is een moment of patiënt dat je altijd is bijgebleven?
“Ik hielp een jonge vrouw. Ze had ernstig ondergewicht als gevolg van een eetstoornis. Daarnaast had ze een zwaar ongeluk gehad, waarbij ze meerdere breuken had opgelopen. Ondanks haar fysieke en mentale worstelingen toonde ze ongelooflijke vastberadenheid om te herstellen. Door een vertrouwensband op te bouwen en stap voor stap haar voeding uit te breiden tijdens de opname, zagen we langzaam vooruitgang. Na haar ontslag uit het ziekenhuis is ze doorverwezen naar een diëtistenpraktijk. Ik heb haar toen nog telefonisch gesproken. Ze gaf aan dat ze goed hersteld is van het ongeval en op weg is naar een gezond gewicht. Het gaf me voldoening. Maar het herinnerde me ook aan de enorme impact die voeding op iemands leven kan hebben.”