Veelgestelde vragen Medisch

Printknop

Anesthesiologie

Welke vorm van verdoving (anesthesie) voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw lichamelijke conditie en de soort operatie die u moet ondergaan. Tijdens het preoperatieve spreekuur bespreekt de anesthesioloog de mogelijkheden en kunt u uw vragen stellen.

Het komt wel eens voor dat de verdoving onvoldoende werkt. Als u plaatselijk verdoofd bent, kunt u dat zelf aangeven. Als u onder narcose bent, houdt de anesthesioloog u voortdurend in de gaten en controleert of u voldoende diep in slaap bent. Het komt heel zelden voor dat een narcose onvoldoende werkt. De anesthesioloog grijpt in zon situatie onmiddellijk in. U merkt hier niets van.

Bij algehele anesthesie of narcose krijgt u vlak voor de operatie slaapmiddelen, pijnstillers en spierontspanners toegediend. Het slaapmiddel zorgt ervoor dat u diep in slaap blijft. Dankzij de pijnstillers voelt u tijdens en kort na de operatie geen pijn. De spierontspanners zorgen ervoor dat uw spieren rustig en ontspannen blijven. Tijdens de operatie meten en bewaken de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog voortdurend dat u goed slaapt en geen pijn heeft.

Als u onder narcose bent, krijgt u een beademingsbuisje in uw luchtpijp. Als uw maag leeg is, kan de inhoud van uw maag niet via uw luchtpijp in uw longen komen. Ook bij een plaatselijke verdoving kunt u het beste nuchter zijn. Er bestaat namelijk altijd een kans dat u alsnog onder narcose moet.

Een ruggenprik is een veilige manier van pijnbestrijding. De kans op complicaties is zeer klein.

Dermatologie

Als u veranderingen ziet in een nieuwe of bestaande moedervlek is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Denk hierbij aan veranderingen in kleur, vorm of grootte, en ook aan jeuk of (kleine) bloedingen. Uw huisarts zal u zo nodig doorverwijzen naar de dermatoloog.

Uw bezoek aan de dermatoloog wordt vergoed als u een verwijzing van de huisarts heeft die niet ouder is dan 1 jaar.

Dialyse

Openingstijden afdeling Dialyse, HMC Antoniushove:

 • Maandag t/m za van 07.30 - 16.00 uur
 • Zondag van 08.30 - 17.00 uur

Openingstijden afdeling Dialyse, HMC Westeinde:

 • Maandag tot en met vrijdag van 07.30 - 22.00 uur
 • Zaterdag van 07.30 - 16.00 uur
 • Zondag van 08.30 - 17.00 uur

U kunt op vakantie, al moet er van tevoren iets meer geregeld worden. U heeft toestemming nodig van uw behandelend arts en van uw zorgverzekeraar. Ook moet u zelf een dialysecentrum zoeken in de buurt van uw vakantieadres. Wij zorgen voor een overdracht van de dialysegegevens naar het vakantiedialysecentrum. De dialyses in een vakantiecentrum krijgt u vergoed volgens de afspraken die gelden met uw zorgverzekeraar.
Wij houden uw dialyseplaats in HMC maximaal 6 weken voor u vast. Gaat u langer dan 6 weken op vakantie, dan is het mogelijk dat u bij terugkomst op een andere locatie of op een ander tijdstip dan u gewend bent, moet gaan dialyseren. 

Bent u peritoneaal dialysepatiënt? Dan levert de leverancier de vloeistoffen op uw vakantieadres af. Baxter vergoedt 1 maand per kalenderjaar de transportkosten en materialen voor uw vakantie. Gaat u langer dan 1 maand of vaker op vakantie, dan betaalt u zelf de kosten voor het transport na de eerste maand. Doet u thuisdialyse? Dan kunt u uw machine meenemen naar het vakantieadres. De andere benodigdheden worden naar het vakantieadres vervoerd. U krijgt voor het vervoer maximaal € 250,- vergoed. Het thuisteam van de afdeling Dialyse kan u hier meer over vertellen.

De dialysedagen en -tijden bepalen wij in overleg met u. Het is mogelijk dat de dialyses op andere tijdstippen worden ingepland dan u eigenlijk graag zou willen. U kunt dan op de wachtlijst komen voor andere dagen en tijden. Zodra uw gewenste tijdstippen vrijkomen, kunt u van dialysedag wisselen.

Het is meestal mogelijk om incidenteel van dialysedag te wisselen, bijvoorbeeld voor een huwelijksfeest of begrafenis.

De dialyseafdeling kent geen bezoektijden, omdat u alleen voor de dialysebehandeling in het ziekenhuis komt. Als u bent opgenomen, kan uw familie u tijdens de reguliere bezoektijden van HMC bezoeken.

Voor nachtelijke centrumdialyse kunt u in deze regio terecht in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Diëtetiek

Dat is niet mogelijk. De diëtist van HMC begeleidt alleen patiënten met een verwijzing van de specialist uit het ziekenhuis. Met een verwijzing van de huisarts kunt u terecht bij de thuiszorg of een zelfstandig gevestigde diëtist bij u in de buurt

Dat is een hardnekkig vooroordeel. De diëtist van het ziekenhuis houdt zich voornamelijk bezig met mensen die door ziekte ongewenst afvallen. Deze patiënten krijgen begeleiding en advies over voeding waardoor ze sneller herstellen.

Contactgegevens en informatie over diëtisten buiten het ziekenhuis vindt u op:

Voor direct contact met diëtist uit de regio Haaglanden kunt u een e-mail sturen naar info@dietisthaaglanden.nl

Endoscopie

Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn, dat betekent dat uw maag leeg moet zijn. U mag dan vanaf een bepaald tijdstip niet meer eten. Voor andere onderzoeken moeten uw darmen leeg zijn. U krijgt dan een laxeermiddel dat u een bepaalde tijd van tevoren moet innemen. Hoe u zich moet voorbereiden leest u in de patiëntenfolder over uw onderzoek.

Ja, indien u een roesje krijgt voor het onderzoek mag u na het onderzoek niet zelf rijden. U dient dan begeleiding naar huis te regelen.
Het is niet voor ieder onderzoek noodzakelijk dat u een roesje krijgt. De arts zal u bij het aanvragen van het onderzoek hierover informeren.

Sommige onderzoeken gebeuren onder een roesje (slaapmiddel). U kunt gelijk naar huis wanneer u geen roesje (slaapmedicatie) hebt gehad. Heeft u wel een roesje gekregen? Dan moet u onder begeleiding naar huis.

Nee, dat is niet mogelijk.

De kosten van dat onderzoek en eventuele vervolgonderzoeken of behandelingen vallen binnen het basispakket van de zorgverzekering. Deze worden dus vergoed, na aftrek van het eigen risico.
Let op als u bent verzekerd bij Achmea! Achmea vergoedt WEL kijkonderzoeken naar de dikke darm die u in het HMC laat doen als u bent doorverwezen door een specialist of huisarts, maar NIET als u door het RIVM bent doorgestuurd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Ja dat kan, als u dat minstens 2 werkdagen voor de geplande afspraak doorgeeft. Dat kan maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur via de informatielijn van het bevolkingsonderzoek (088 – 248 20 00). U kunt de afspraak ook wijzigen via www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl. Als u inlogt met uw DigiD krijgt u toegang tot uw gegevens.

Let op als u bent verzekerd bij Achmea! Achmea vergoedt WEL kijkonderzoeken naar de dikke darm die u in het MCH laat doen als u bent doorverwezen door een specialist of huisarts, maar NIET als u door het RIVM bent doorgestuurd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Fysiotherapie

Als u bent opgenomen en fysiotherapie nodig heeft, dan maakt de verpleegkundige of behandelend arts de afspraak. Wordt u doorverwezen naar de polikliniek? Dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bellen naar 088 979 23 23. We hebben een polikliniek op alle locaties. U kunt alleen een afspraak maken met een verwijzing van uw specialist. In de verwijzing moet duidelijk staan aangegeven dat de specialist u verwijst voor behandeling in het ziekenhuis.

Nee, u heeft een verwijzing nodig van een specialist uit het ziekenhuis. Met een verwijzing van uw huisarts, kunt u een afspraak maken bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Meer informatie vindt u op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.

Fysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname valt onder de kosten van de ziekenhuisbehandeling die wordt vergoed door de basisverzekering. Eenmaal uit het ziekenhuis geldt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering of vanuit de basisverzekering (vanaf de 21ste behandeling) als de aandoening op de chronische lijst van aandoeningen staat. Op deze lijst staan bijvoorbeeld aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziekten en aangeboren afwijkingen. Wij raden u aan om de voorwaarden van uw verzekering te raadplegen en/of contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Gipskamer

Probeer uw arm zo goed mogelijk hoog te houden. Gebruik bij voorkeur een draagverband (mitella of sling). Beweeg de vingers die niet in het gips zitten. Oefeningen zijn belangrijk om uw bloedsomloop te stimuleren. Als dit na een paar uur niet helpt, is het verstandig om de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp te bellen.

Gips moet bijna altijd droog blijven. Daarom adviseren wij u een douchehoes aan te schaffen. Deze is verkrijgbaar op de Gipskamer. De kosten zijn voor eigen rekening.

Bij nat gips adviseren wij om contact op te nemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp.

Het kan zijn dat er een bloeduitstorting is ontstaan en dat deze zichtbaar wordt bij uw vingers of tenen. Dit kan geen kwaad. Als u tintelingen gaat voelen in uw vingers of tenen en u veel pijn heeft, adviseren wij om de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp te bellen.

Het verschilt per luchtvaartmaatschappij wat de toelatingseisen zijn. U kunt hierover dan ook het beste met uw luchtvaartmaatschappij bellen. In de meeste gevallen heeft u een medische verklaring nodig. Die kunt u krijgen op de Gipskamer. Laat het ons altijd weten dat u gaat vliegen.

Gynaecologie

Na een gynaecologische operatie, bijvoorbeeld aan uw baarmoeder, kan het voorkomen dat u last hebt van vaginaal bloedverlies. Dit kan na een week nog wat toenemen. De hechtingen beginnen dan op te lossen. Dat is normaal en kan geen kwaad. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Bij een colposcopie halen we vaak stukjes weefsel uit de baarmoederhals voor nader onderzoek. Er ontstaan dan kleine wondjes die nog wat bloedverlies kunnen geven. Is het bloedverlies meer dan bij een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Bloedverlies tijdens de overgang is altijd een reden om naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen komt dit door iets onschuldigs. Als het nodig is verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Dat bestaat uit het maken van een uitstrijkje en een echo. Als het nodig is, verzamelt de gynaecoloog ook weefsel uit de baarmoeder voor nader onderzoek.

Het is normaal dat u na het plaatsen van een spiraaltje last hebt van bloedverlies. Dat kan wel 6 weken duren. Soms is het nodig dat u een vervolgafspraak kriijgt. Is er bij u een hormoon houdend spiraaltje geplaats (Mirena-spiraal)? Dan kunt u enkele weken last houden van een gekleurde afscheiding. Krijgt u koorts of erge buikpijn? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Kijk voor meer informatie op de website van het www.degynaecoloog.nl

 

Hiv Behandelcentrum

U kunt zich anoniem en gratis op hiv laten testen bij de SOA-polikliniek van de GGD. Er zit een SOA-polikliniek naast HMC Westeinde. Kijk voor meer informatie op de website van het centrum seksuele gezondheid Den Haag. U kunt zich ook door de huisarts op hiv laten testen.

Als u een hoog risico heeft gelopen op hiv, bijvoorbeeld door onveilig seksueel contact (gescheurd condoom, verkrachting) of door bloed-bloed contact, meldt u zich dan op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. Als dit nodig is, krijgt u een zogenaamde PEP-kuur. PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-kuur bestaat uit verschillende hiv-remmende medicijnen die de kans op overdracht van hiv verkleinen.

Belangrijk!

 • Het is belangrijk dat deze kuur zo snel mogelijk na het incident wordt gestart namelijk binnen 2 tot 72 uur. Heeft het incident langer geleden plaatsgevonden, dan is het innemen van een kuur niet meer zinvol.
 • De medicijnen moeten 28 dagen worden ingenomen. U krijgt bij de SEH voor maximaal 5 dagen medicijnen mee. Binnen die 5 dagen moet u zich melden bij het Hiv-behandelcentrum voor een nieuw recept en vervolgafspraken.
 • Bij het eerste bezoek nemen we bloed af om u te testen op hiv. Na 3 en 6 maanden wordt u weer op hiv getest.

Indien het risicocontact langer dan 72 uur geleden was dan heeft PEP geen zin en kunt u zich via de huisarts of de GGD zich laten testen.

Hiv staat voor Human Immunodeficiëncy Virus. Het is een virus dat het afweersysteem afbreekt. Hiv kan overgebracht worden door onveilig seksueel contact, door bloed-bloed contact en van moeder naar kind door de bevalling en/of borstvoeding.

Aids staat voor Acquired Immunodeficiency Syndroom. Het is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die kunnen ontstaan als het afweersysteem tekort schiet. Iemand met hiv krijgt niet per definitie aids omdat er goede hiv-remmers zijn. Iemand met aids is wel altijd hiv-positief. Gelukkig komt aids steeds minder vaak voor omdat mensen zich op tijd laten testen op hiv.

Momenteel wordt de PrEP nog niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem voor meer informatie hierover contact op met het Hiv behandelteam.

 

Infectiepreventie

Ja, iemand die in contact komt met MRSA, kan besmet raken met de bacterie. Wie gezond is, merkt daar niets van. De bacterie kan vanzelf weer verdwijnen. Een gezonde persoon die MRSA bij zich draagt, kan de bacterie ongewild doorgeven aan anderen. Bij mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen kan de bacterie soms infecties veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat ziekenhuizen over procedures beschikken om de kans op overdracht zo klein mogelijk te houden.

Patiënten die in een buitenlands ziekenhuis zijn verpleegd, worden bij binnenkomst standaard getest op MRSA. Dit gebeurt meestal door het afnemen van een kweek op verschillende plakken van het lichaam. Dit gebeurt met een wattenstok. Tot de uitslag  bekend is, worden deze patiënten in isolatie verpleegd om verdere besmetting te voorkomen.

Het norovirus is een klein, zeer besmettelijk virus dat 'buikgriep' veroorzaakt. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. De meeste mensen zijn na 1 of 2 dagen weer op de been. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen langdurige klachten optreden.

Kaakchirurgie

Na een poliklinische behandeling mag u in principe alleen naar huis rijden.

Ja, de behandeling door de kaakchirurg valt onder specialistische hulp. De kosten worden vergoed uit de basisverzekering, na aftrek van uw eigen risico.

KCHL

Laboratoriumonderzoek op aanvraag van uw huisarts of specialist valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. De kosten hiervoor worden volledig vergoed met inachtneming van het eigen risico. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars.

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daar hoort een verplicht eigen risico bij. Dit is het bedrag dat u zelf per kalenderjaar moet betalen. In 2017 betaalt iedere Nederlander de eerste 385 euro aan medische kosten zelf. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Heeft u uw eigen risico dit jaar al betaald, dan is laboratoriumonderzoek op verwijzing van uw huisarts of specialist kosteloos.

Het tarief van onze onderzoeken en de vergoeding hiervoor is afhankelijk van de afspraken tussen zorgverzekeraars en ons laboratorium. De tarieven die voor u gelden zijn dus afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Wij raden u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over uw individuele situatie.

Als maximum voor iedere zorgverzekeraar gelden de tarieven die landelijk zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze maximum tarieven staan opgenomen in Het overzicht tarieven 2017. Deze tariefinformatie is onder voorbehoud van wijzigingen en uitsluitend ter indicatie. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Nadat het aangevraagde onderzoek is verricht, is soms nog materiaal over. Soms gebruiken we dit voor andere doelen, bijvoorbeeld kalibratie van apparatuur of controlemateriaal voor nieuwe bepalingen. Het materiaal wordt daarvoor eerst geanonimiseerd zodat de resultaten niet meer herleidbaar zijn tot de individuele patiënt. U kunt hiertegen bezwaar maken bij de medewerker die bloed bij u afneemt. Het bloed wordt dan voorzien van een markering en niet gebruikt voor eventuele andere doeleinden.

Wij houden ons aan alle wettelijke en gangbare regels op het gebied van de bescherming van uw privacy. Het registreren van patiëntgegevens gebeurt volgens de eisen die opgesteld zijn in de Wet bescherming persoonsgegevens. De medewerkers van het laboratorium hebben een geheimhoudingsverklaring ondertekend bij aanname.

Soms is het nodig dat u voor de bloedafname nuchter bent. Dat wil zeggen dat u vanaf 22.00 uur de avond voorafgaand aan de bloedafname niets meer mag eten en drinken, behalve water. Uw arts bespreekt dit in de meeste gevallen van tevoren met u.

U kunt aan de balie of aan de medewerker die u gaat prikken melden dat u angst heeft om geprikt te worden. Er wordt dan extra tijd en aandacht aan u geschonken om u te helpen.

Gebruik voor de opvang van urine een steriel urinepotje. Deze zijn verkrijgbaar bij uw huisarts, apotheek of bij een van de bloedafname-locaties.

Wij betreuren het dat u een klacht heeft. Voor het indienen van een klacht verwijzen wij u naar de speciale pagina.

 • Bij klinisch patiënten duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur voordat de uitslag van een routine aanvraag bekend is. Voor Cito’s is dat circa 1 uur.
 • Bij poliklinische aanvragen en de aanvragen van huisartsen worden materialen die voor twaalf uur in het lab arriveren dezelfde dag nog geanalyseerd en gerapporteerd.

Kindergeneeskunde

U kunt een e-mail sturen naar: polikindergeneeskunde@haaglandenmc.nl

Vermeld hierbij de volgende gegevens van uw kind:

 • naam
 • patiëntnummer
 • geboortedatum

Geef ook duidelijk aan:

 • welk herhaalrecept nodig is
 • bij welke apotheek of apotheken u de medicijnen voor uw kind haalt
 • bij welke locatie uw kind onder behandeling is (HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde)

Als u op een werkdag voor 12.00 uur een aanvraag doet, ligt het recept binnen een week voor u klaar. U krijgt een e-mail van ons wanneer en waar u het recept kunt komen ophalen. Wij kunnen uw aanvraag alleen in behandeling nemen als u alle gevraagde gegevens heeft doorgegeven.

Medisch Maatschappelijk Werk

Meer informatie over medisch maatschappelijk werk vindt u op de websites van de gemeente Den Haag en de GGD Haaglanden

Neuro-oncologie

Meer informatie vindt u onder andere op de volgende websites:

Neurochirurgie

Ja dat kan. Houdt dan wel rekening met een eventueel langere wachttijd.

U kunt alleen schriftelijk een afspraak maken voor een second opinion.
Stuur een brief met:

 1. Een duidelijke omschrijving van uw vraag.
 2. Informatie over uw behandeling van uw huidige behandelaar.
 3. Een recente MRI (niet ouder dan 4 maanden).
 4. Uw contactgegevens.

Postadres:
HMC
Secretariaat Neurochirurgie
Postbus 432
2501 CK Den Haag

Wij beoordelen op basis van deze informatie of een afspraak voor een second opinion zinvol is. U krijgt hierover schriftelijk bericht.

Uw specialist bespreekt met u de gevolgen van uw aandoening voor het uitoefenen van uw werk. Vaak is ook een bedrijfsarts betrokken bij de beoordeling of u uw werk weer kunt doen. Uw bedrijfsarts kan hierover contact opnemen met uw specialist. Dat kan alleen als u hiervoor voorafgaand toestemming hebt gegeven.

Bij Neurochirurgie werken 2 physician assistants. Een physician assistant is geen arts, maar voert zelfstandig een aantal medische taken uit op het gebied van onderzoek en behandeling. De physician assistant kan ook kleine operatieve ingrepen doen. U komt de physician assistant tegen tijdens de consulten voor een eventuele operatie. Vaak begeleidt de physician assistant u ook bij onderzoeken voorafgaand aan uw operatie. Ligt u op de verpleegafdeling? Dan komt de physician assistant regelmatig langs om te kijken of alles goed met u gaat. Als het nodig is, schakelt hij de neurochirurg in.

Bij Neurochirurgie werken 2 verpleegkundig specialisten. Zij voeren zelfstandig een aantal medische taken uit op het gebied van onderzoek en behandeling. U komt de verpleegkundig specialist tegen tijdens de consulten voor een eventuele operatie. Vaak begeleidt hij u ook bij onderzoeken voorafgaand aan uw operatie. Ligt u op de verpleegafdeling? Dan komt de verpleegkundig specialist regelmatig langs om te kijken of alles goed met u gaat. Als het nodig is, schakelt hij de neurochirurg in.

Nucleaire Geneeskunde

Nee, er wordt slechts een geringe hoeveelheid radioactief materiaal gebruikt. De radioactieve stoffen geven geen bijwerkingen. De hoeveelheid straling die u ontvangt is erg klein en vergelijkbaar met de straling die u ontvangt bij het maken van röntgenfoto’s.

Als u zwanger bent of denkt dat te kunnen zijn, moet u dit vertellen voordat u de injectie met de radioactieve stof krijgt toegediend. Afhankelijk van het soort onderzoek wordt dan bekeken of het onderzoek wel of niet door kan gaan.

Sommige van de radioactieve stoffen kunnen in de moedermelk terecht komen. U moet, voordat u de injectie met de radioactieve stof krijgt toegediend, vertellen of u borstvoeding geeft. De arts vertelt u dan of en hoe lang het nodig is de borstvoeding te stoppen.

De radioactieve stof zelf niet. Het medicijn dat gekoppeld is aan de radioactieve stof kan bij hoge uitzondering milde bijwerkingen veroorzaken. U kunt direct na het onderzoek weer gewoon doen wat u gewend bent. De meeste stoffen verlaten via de urine het lichaam. Het is daarom aan te bevelen om de rest van de dag wat meer te drinken dan u gewoonlijk doet. Op die manier wordt de overtollige radioactieve stof snel uit het lichaam gespoeld.

Over het algemeen is de radioactieve stof binnen 1 tot 2 dagen volledig uit het lichaam verdwenen

OK

Het kan gebeuren dat uw operatie wordt uitgesteld bij ziekte van OK personeel of door andere onvoorziene omstandigheden zoals een spoed patiënt. In dit geval wordt u hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. Na het afzeggen van de operatie u zo spoedig mogelijk weer op het OK programma ingepland

Voor iedere operatie geldt een nuchter beleid. Dit houdt in dat u vanaf een bepaalde tijd geen eten of drinken meer mag. Als er om wat voor de reden dan ook toch voedsel of drinken genuttigd is zal dit een reden zijn om de operatie af te zeggen of uit te stellen. Dit is voor uw eigen veiligheid.

Orgaan- en weefseldonatie

U kunt alleen donor worden, als u toestemming geeft voor donatie. Of iemand uiteindelijk ook donor wordt, hangt af van het moment, de oorzaak en de plaats van overlijden. Ook de lichaamsconditie van de overleden donor en de kwaliteit van de organen en weefsels zijn van belang. Kijk voor meer informatie bij www.donorregister.nl.

Dan vraagt de arts of de verpleegkundige de nabestaanden een beslissing te nemen. Dat kan een hele moeilijke beslissing zijn. De arts en verpleegkundige kunnen u hierbij begeleiden.

Veel religies worstelen met 2 vragen als het gaat om orgaandonatie. Moet ik mijn lichaam intact laten na mijn dood? Of weegt het belang van naastenliefde zwaarder? Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Nee. De keuze die iemand in het Donorregister laat vastleggen, is een wilsbeschikking. Een arts zal alleen de nabestaanden informeren over het besluit. Het is dan niet mogelijk tegen de wil van de overledene in te gaan. De arts heeft wel altijd een gesprek met de nabestaanden over de orgaan- en/of weefseldonatie.

Nee, dat kan niet. Dat is in de wet zo geregeld. Wanneer een orgaan beschikbaar is kijkt Eurotransplant wiens bloed, weefsel en andere medische gegevens van de patiënten op de wachtlijst het beste past én wie een transplantatie het dringendste nodig heeft.

Iedere arts zal er alles aan doen om uw leven te redden. Dat is zijn plicht. Ook als u donor bent. Pas als 100 procent zeker is dat de patiënt zal overlijden, kijkt de arts in het Donorregister.

Je kunt organen doneren na hersendood en na hartdood. Er zijn wettelijk vastgelegde procedures die het ziekenhuis moet volgen om vast te stellen of iemand hersendood of hartdood is.

Als er toestemming is voor orgaan- of weefseldonatie en de dood is vastgesteld, dan meldt de arts de donor aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting. Deze schakelt een zogenaamde transplantatiefunctionaris in. Deze coördineert de donatieprocedure.

Het afstaan van organen vindt plaats in een operatiekamer van HMC. Een gespecialiseerd chirurgisch team komt hiervoor naar het ziekenhuis toe. Zo’n operatie kan tussen de 2 en 7 uur duren.
Het afstaan van weefsels (met uitzondering van bot- en peesweefsels) gebeurt bijna altijd in het mortuarium. Ook hiervoor komt een speciaal team naar het ziekenhuis.

De uren voorafgaand en tijdens de operatie zijn vaak heel intensief voor de nabestaanden.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Ja. Na zowel orgaan- als weefseldonatie kan de overledene worden opgebaard. Thuis of in een uitvaartcentrum.

Nee. De donatie vertraagt de begrafenis of crematie van de overledene niet.

Wij kunnen de partner of familie van de donor vertellen hoe het afgelopen is met de donatie en transplantatie als zij dat willen. De familie hoort dan na enkele weken of de transplantatie geslaagd is. We maken geen namen van donoren en ontvangers bekend. Soms stuurt de ontvanger van een orgaan of weefsel een anonieme brief uit dankbaarheid naar de partner of familie van de donor.

Orthopedie - Totale Knieprothese

Meestal behandelt de huisarts u eerst als u last krijgt van artrose aan de knie. Het is belangrijk dat u minder pijn heeft. De huisarts kijkt samen met u welke pijnstillers daarbij helpen. Misschien is het ook nodig dat u beter gaat bewegen. De huisarts verwijst u dan hiervoor naar een fysiotherapeut. Door te oefenen bij de fysiotherapeut krijgt u hopelijk minder last van uw knie. Bent u te zwaar? Dan is het belangrijk dat u afvalt. Want u belast uw knie extra als u te zwaar bent. Helpt dit allemaal niet? Dan verwijst de huisarts u door naar de orthopeed in het ziekenhuis.

De orthopeed maakt met u een behandelplan dat past bij uw situatie. Misschien krijgt u (andere) pijnstillers, ontstekingsremmers en injecties. Of een combinatie hiervan. Kunt u de knie nog maar moeilijk bewegen? Of blijft u 's nachts veel pijn hebben? Dan moeten we u misschien toch opereren.

Een knieprothese is kwetsbaarder dan een natuurlijke knie. Een totale knieprothese gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. De knieprothese gaat korter mee als een onderdeel los gaat zitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld soms na een infectie of val. Belast u de knieprothese zwaar? Dan gaat de prothese soms ook korter mee. We vervangen uw knieprothese als die versleten is.

De operatie duurt gemiddeld 1,5 uur. Het duurt 4 tot 5 uur tot u weer op de verpleegafdeling bent. Dit komt door de voorbereidingen op de operatie, de verdoving en het uitslapen na de operatie.

Voor de operatie is het belangrijk dat u gezond bent. U mag geen ontstekingen en infecties hebben. Bent u verkouden? Of heeft u griep, blaasontsteking, problemen met uw tanden of wondjes op uw benen? Dan moet u eerst genezen voordat we u opereren. Infecties kunnen zich tijdens de operatie door uw lichaam verspreiden. Ze kunnen dan uw nieuwe knie besmetten. Denkt u dat u een infectie of ontsteking heeft? Laat dit dan direct weten aan de orthopeed. Misschien moeten we u dan op een andere dag opereren.

Heeft u alleen artrose aan de binnenkant van uw knie? Dan is soms een halve knieprothese genoeg. Soms bekleedt de arts de knieschijf opnieuw met een speciale prothese. Deze speciale prothese komt om de knieschijf en het bovenbeen. Dit heet een patellofemorale prothese. De arts besluit soms tijdens de operatie dat een totale knieprothese toch beter is voor u.

U blijft gemiddeld 3 dagen (2 nachten) in het ziekenhuis. U oefent na de operatie met de fysiotherapeut. U oefent het in en uit bed gaan, lopen met krukken, zitten, opstaan en traplopen. De fysiotherapeut leert u ook oefeningen voor de knie. Is de arts tevreden over uw herstel? En is de fysiotherapeut tevreden over het lopen en traplopen? Dan mag u naar huis.

U gaat direct na de operatie weer bewegen met uw knie. U mag er ook meteen weer op staan. U komt uit bed als u zich hier goed genoeg voor voelt. De eerste keer zal de fysiotherapeut of verpleegkundige u hierbij helpen.

Het is belangrijk dat u thuis doorgaat met oefenen. We schrijven u daarom fysiotherapie voor. U kunt uw knie beter bewegen als u hier goed mee oefent. Er zijn geen bewegingen die u niet mag maken. Forceer het alleen niet. Blijf altijd oefenen, maar loop wat minder ver als uw been dikker wordt of meer pijn gaat doen. Anders duurt het langer tot u genezen bent. Kunt u uw knie binnen twee weken 90 graden (haaks) buigen? Dan herstelt u waarschijnlijk goed van de operatie.

De eerste 2 weken na de operatie loopt u met 2 krukken of met een rollator. U mag na 2 of 3 weken kleine stukjes met 1 kruk lopen in huis. Steun daarbij op 1 kruk aan de niet-geopereerde kant. Na 6 weken mag u zonder krukken lopen. Krijgt u meer pijn? Gebruik dan weer de krukken. U kunt het later weer zonder krukken proberen. Het duurt 3 tot 6 maanden voor u helemaal hersteld bent.

Het is normaal dat uw been dik is na de operatie. Dit duurt normaal gesproken ongeveer 6 tot 8 weken. In het begin heeft u een blauwe plek rond de wond van de operatie. De blauwe plek zakt soms naar beneden als u meer gaat bewegen. Uw onderbeen of voet wordt dan blauw. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. De blauwe plek gaat vanzelf weer weg.

Bel meteen met het ziekenhuis:
• als er opnieuw wondvocht uit de wond komt
• als u koorts krijgt
• als de huid rond de wond dik wordt of meer pijn gaat doen
• als u niet meer kunt staan en eerder wel nog kon staan
• Als uw been rood wordt en glanst.

Bel dan met de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer 088 979 80 81. Is de afdeling gesloten? Bel dan telefoonnummer 088 979 79 00 en vraag naar de dienstdoende arts van de afdeling Orthopedie.

U hoeft na de operatie meestal geen steenkous te dragen. Het been kan door de operatie wel dikker worden. Leg het been daarom de eerste weken zoveel mogelijk hoog. Blijft uw been lang dik (meer dan 6-8 weken)? Dan moet u misschien wel een steunkous gaan dragen. Het is ook anders als u voor de operatie al steunkousen droeg. Draag de steunkousen dan weer vanaf de eerste dag dat u uit bed mag.

De operatie haalt de oorzaak weg van de pijn in uw knie. Toch duurt het nog een tijdje tot u geen pijn meer voelt. We zorgen met medicijnen ervoor dat de pijn niet te erg wordt. Na de operatie krijgt u in het ziekenhuis paracetamol. Soms krijgt u ook nog andere pijnstillers van ons. Zorg dat u thuis ook paracetamol hebt. De eerste 3 tot 6 maanden na de operatie kan de knie nog pijn doen en dik en warm zijn. Paracetamol helpt dan tegen de pijn.

Een knieprothese is altijd gevoelig voor bacteriën. Die kunnen voor infecties zorgen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook een infectie krijgen bij de snee van de operatie. Het is belangrijk dat u zich goed wast, goed uw tanden poetst en gezond eet. Zo zorgt u dat u geen infectie krijgt. Als u een infectie krijgt, moet u hiervoor altijd naar het ziekenhuis. Krijgt u een infectie als u in het ziekenhuis ligt? Dan moet u langer in het ziekenhuis blijven. Een infectie komt vaker voor bij mensen met:
• suikerziekte (diabetes)
• reuma
• aandoeningen van het immuunsysteem

De knieprothese geeft bijna altijd een signaal af bij een controlepoort op de luchthaven. Leg dan gewoon uit dat u een knieprothese heeft. We kunnen u op de polikliniek van de Focuskliniek Orthopedie een speciale patiëntenpas geven. Hierop staat dat u een prothese heeft waardoor het alarm bij de controlepoort kan afgaan. Toch zal de douane u vaak nog even onderzoeken.

U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit. Het kan ook zijn dat u het niet fijn vindt als u knielt of hurkt. U kunt beter geen sport of werk doen waarbij u uw knieprothese zwaar belast. Want hierdoor slijt de knieprothese sneller.

Het gebeurt wel eens dat de knie na de operatie een klikkend geluid maakt. Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Maar het is niet erg voor de prothese. In uw nieuwe knie zitten twee metalen delen. Die zorgen voor het klikkend geluid. Een tijdje na de operatie houdt dit geluid meestal vanzelf weer op.

U mag de eerste 6 weken niet zelf autorijden en buiten fietsen. Dit komt omdat u niet zo snel kunt reageren met het geopereerde been. Dat is gevaarlijk in het verkeer. U mag eventueel eerder weer autorijden als u in een automaat rijdt en geopereerd bent aan uw linkerknie. U mag dan weer autorijden als u zelf denkt dat dit goed gaat.

Kunt u uw knie ver genoeg buigen om de trappers rond te krijgen? En wordt uw knie niet meer dik na lopen en traplopen? Dan mag u weer beginnen met fietsen. Fiets in het begin niet te lang. Fiets ook in een lichte versnelling. Het is verstandig om de eerste tijd op een damesfiets te fietsen. Hier kunt u makkelijker opstappen dan op een herenfiets.

U mag wel meteen na de operatie al fietsen op een hometrainer. Het buigen van de knie doet in het begin nog pijn. Zet daarom het zadel van de hometrainer hoog. Dan heeft u minder pijn.

U mag gewoon de griepprik halen. Doe dit alleen niet 2 weken voor of 2 weken na de knieoperatie.

Geef bij een bezoek aan een arts altijd aan dat u een prothese heeft. Doe dit ook bij de tandarts. De tandarts houdt daar dan rekening mee bij ingrepen aan uw gebit waarbij u kans loopt op een infectie. Meestal hoeft u geen antibiotica te gebruiken. De (tand)arts zal het u vertellen als u wel antibiotica nodig heeft. Bezoek de tandarts regelmatig voor controles van uw gebit. Poets uw gebit ook goed. Hiermee voorkomt u infecties.

Palliatieve zorg

Dat is per patiënt verschillend. Bij patiënten met kanker start de palliatieve fase vanaf het moment waarop de patiënt te horen krijgt dat de ziekte niet meer te genezen is. Bij andere ongeneselijke ziekten, zoals chronische longziekte (COPD), hartfalen of dementie is er vaak niet 1 moment aan te wijzen.

Terminale zorg is een klein deel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien 3 maanden is. In deze fase kan de arts een zogenaamde Palliatief Terminaal Zorgverklaring afgeven. Met deze verklaring kan er meer zorg worden geleverd aan een patiënt die thuis verblijft en kan eventueel een opname in een hospice plaatsvinden.?

 

Pathologie

Afgenomen overgebleven lichaamsmateriaal wordt 3 maanden bewaard. Materiaal verwerkt tot parafineblokjes en microscoopglaasjes wordt 30 jaar bewaard.

Bij een punctie krijgt u een prik met een dunne naald in een zwelling op de afdeling radiologie. De naald zuigt de cellen op. De patholoog onderzoek de cellen onder de microscoop om na te gaan wat de aard van de zwelling is: is het een ontsteking, is het iets goedaardigs of misschien iets kwaadaardigs? In het algemeen doet een punctie niet meer pijn dan bloed prikken. Alleen bij diepe puncties in de buik en longen krijgt u soms plaatselijke verdoving.

Een biopsie is het weghalen van een klein stukje weefsel (biopt) uit een orgaan of weefsel.
Dat gebeurt op verschillende manieren:

 • opzuigen van weefsel met een dikke, holle naald;
 • wegsnijden van weefsel via een klein sneetje. Hiervoor is soms een kleine operatie nodig.

Het afnemen van een biopt is niet erg pijnlijk. Als het nodig is, krijgt u plaatselijke of volledige verdoving. De ingreep zelf duurt meestal niet langer dan een paar minuten. Het kan enkele weken duren voor de uitslag bekend is.

Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie.

Psychiatrie

Onze medewerkers hebben een beroepsgeheim. Vertrouwelijke informatie wordt, voor zover van belang voor de hulpverlening, alleen gedeeld met de artsen die bij uw behandeling in HMC zijn betrokken. Ook uw huisarts informeren wij over uw behandeling.

Ja, de kosten worden meegeteld bij de opnamekosten die vergoed worden door de ziektekostenverzekering. De totale kosten vallen wel onder het verplichte jaarlijkse eigen risico.

Psychologie - medische

Medisch psychologen hebben een beroepsgeheim. Alleen als het nodig is voor uw behandelingen geven wij vertrouwelijke informatie door aan de medisch specialisten van HMC die u behandelen. Met uw toestemming informeren wij ook uw huisarts over de behandeling. Eventueel kunnen we uw gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dat doen wij altijd met uw toestemming. Uw gegevens worden dan anoniem gemaakt.

Aan uw intakegesprek, onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog zijn geen kosten verbonden. De kosten zijn inbegrepen bij de medische behandeling in het ziekenhuis. Als blijkt dat uw langer behandeling nodig hebt, declareren wij de kosten bij uw zorgverzekeraar. U heeft dan een verwijzing van uw huisarts nodig. De behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket. Wel geldt er een eigen risico voor alle zorg uit het basispakket. Er geldt géén eigen bijdrage meer voor psychologische zorg. U kunt de regeling voor vergoeding nalezen in uw polisvoorwaarden of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Radiologie

Röntgenstraling is in principe schadelijk voor de gezondheid. Een te grote dosis straling kan de kans op kanker verhogen. Bij het maken van een röntgenfoto gebruiken we zo weinig röntgenstraling dat de kans op schadelijke bijwerkingen vrijwel te verwaarlozen is. Het voordeel van goede diagnostiek weegt ruimschoots op tegen het geringe risico.

Het maken van een MRI-scan is veilig en kent geen schadelijke bijwerkingen. Wel beïnvloedt het magneetveld pacemakers, insulinepompen en andere apparaten of metaal in of aan het lichaam. Deze kunnen door het magneetveld van slag raken. Borden op de afdeling Radiologie geven aan waar het niet veilig is voor mensen met een pacemaker of insulinepomp.

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn? Laat het ons altijd weten. Ongeboren kinderen zijn kwetsbaar voor röntgenstraling. Daarom doen wij in principe geen röntgenonderzoek als u zwanger bent.

Radiotherapie

Bij bestraling van de hals of het gezicht kunt u zowel nat als elekstrisch scheren. U kunt een aftershave voor de gevoelige huid gebruiken. Behoort de oksel tot het bestraalde gebied? Ontharen is dan mogelijk zolang er geen huidirritatie is en de manier van ontharen geen wondjes veroorzaakt (niet harsen).

Ja, u mag deodorant gebruiken.

Het is belangrijk dat de huid van het bestraalde gebied ( maar ook de gezonde huid) niet onnodig wordt blootgesteld aan de zon en zonnebank. Wij adviseren om een crème met minstens zonbeschermingsfactor 30 te gebruiken.

www.kanker.nl, een website met informatie over kanker, behandelingen en gevolgen.

Reumatologie

Ja, u moet ongeveer 1 week voor uw afspraak bloed laten prikken.
Lees meer over bloedprikken

Als uw pijnklachten toenemen, neem dan contact op met de polikliniek. Wij overleggen dan met uw behandelend arts of de reaumaconsultent en bellen u terug. U kunt ook een e-mail sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij ‘Afspraak en contact’.

U kunt via het online patiëntenportaal mijnHMC een herhaalrecept aanvragen. In de flyer herhaalrecept aanvragen staat eenvoudig aangegeven hoe u dit precies doet.

Dat kan. Houdt u wel rekening met een wachttijd van ongeveer 2 maanden.

Als u een vraag heeft voor de reumaconsulent kunt u contact opnemen met de polikliniek. Wij vragen dan aan de reumaconsulent om u terug te bellen. Dat kan meestal dezelfde dag. Een belafspraak met de reumaconsulente kunt u ook aanvragen door een e-mail te sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij 'Afspraak en contact'.

Voor álle patiënten met reumatische aandoeningen geldt, zonder uitzondering: laat u vaccineren tegen Covid-19. Alle soorten Covid-19-vaccins zijn veilig in combinatie met reumamedicijnen. We verwachten geen extra risico's voor patiënten met reumatische klachten, die zich laten vaccineren. Alleen aan zwangere vrouwen adviseert het RIVM om zich tijdens de zwangerschap niet te laten vaccineren.
De Rijksoverheid bepaalt wanneer welke patiënten een vaccin krijgen en welk vaccin dit is. Ook regelt de overheid het toedienen van het vaccin (niet de polikliniek Reumatologie). Als u zich laat vaccineren, vraagt de GGD u of uw behandelaar hiermee akkoord is. U kunt deze vraag met 'ja' beantwoorden en verwijzen naar deze tekst. Hiermee volgen wij de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

Revalidatiegeneeskunde

Een revalidatiebehandeling of poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) duurt niet de hele dag. Gemiddeld bent u 2 á 3 keer per week voor enkele uren therapie bij Basalt in HMC Westeinde.

De zorgverzekering vergoedt een consult bij de revalidatiearts. Als wij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt, is het afhankelijk van uw zorgverzekering of deze behandeling vergoed wordt.
Een multidisciplinaire poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Slaapcentrum

Alle onderzoeken en behandelingen van het Slaapcentrum worden vergoed, dus ook de psychologische behandeling. U heeft wel een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

De wachttijd voor het eerste gesprek is ongeveer 6 weken. De wachttijd voor de onderzoeken kan variëren en is afhankelijk van het type onderzoek dat is aangevraagd door uw arts. Kijk voor de actuele wachttijden onderaan deze pagina.

Een slaapregistratie (polygrafie) voeren wij uit met een slaap-/waakrecorder. Hiermee kunnen we nagaan of en hoelang u slaapt en of u dutjes doet overdag. Het kan ook zijn dat u als slaapregistratie een polysomnografie krijgt aangemeten. Dit apparaat registreert ook de hersenactiviteit (en eventuele dutjes) overdag. Dan beginnen we altijd in de ochtend of begin van de middag met het beplakken van de elektroden. Dit zal meestal niet op de dag van het polikliniekbezoek plaatsvinden.

Dat is helaas niet mogelijk. We kunnen de slaapregistratie alleen op een doordeweekse dag uitvoeren.

Een slaaponderzoek doet geen pijn.

Ja, dat kan. De elektroden mogen niet nat worden.

Nee, u moet de slaappillen die u slikt blijven slikken als normaal. Zo krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van uw klachten.

Nee, u moet de slaappillen die u slikt blijven slikken als normaal, tenzij u met uw behandelend arts andere afspraken heeft gemaakt. Zo krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van uw klachten.

Het slaaponderzoek vindt zoveel mogelijk thuis plaats. Soms moet u voor het onderzoek een nacht slapen in het Slaapcentrum. Dan leggen we uw slaapgedrag ook vast met een speciale nachtcamera.

De kinderslaappolikliniek is op donderdag. Dan zijn de kinderneuroloog en de orthopedagoog aanwezig in het Slaapcentrum. Op maandag en vrijdag is de orthopedagoog er voor behandeling.

 • www.apneuvereniging.nl
  Website met patiënteninformatie over de richtlijn behandeling slaapapneu (OSAS).
 • www.narcolepsie.nl
  Website van de Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie (NVN) met informatie over de slaapstoornis narcolepsie.
 • www.stichting-restless-legs.org
  Website van de Stichting Restless Legs (RLS) met informatie over het rusteloze benen syndroom.
 • www.nswo.nl
  Website van de Nederlandse vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek die o.a. als doel heeft voorlichting over slaap en slaapstoornissen geven.
 • www.kinderslaap.nl
  Website over slaapproblemen bij (jonge) kinderen.

 

 

De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Lees verder op onze speciale webpagina over de terugroepactie

Sportgeneeskunde

Ja, ook als u niet sport kunt u bij ons terecht als u klachten heeft ook als (nog) niet sporter kunt u terecht bij sportgeneeskunde voor een snelle diagnose, doeltreffende behandeling en preventief advies.
Ook kunt u bij ons een sportkeuring laten doen als u overweegt (meer) te gaan bewegen of sporten. Daarnaast doen wij preventief medisch onderzoek (health checks) voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn gezondheidstoestand.

Wij willen benadrukken dat de door u ingevulde gegevens op het vragenformulier net als alle resultaten van de health check vertrouwelijk worden behandeld. Deze informatie valt onder het medisch beroepsgeheim Uw werkgever krijgt geen inzage in uw gegevens.

Urologie

Uw specialist kan u doorverwijzen naar onze continentieverpleegkundigen. De continentieverpleegkundigen begeleiden u bij ongewild urineverlies of ontlasting (incontintie) en verzakking van de schede of baarmoeder. Zij geven u ook advies en informatie over:

 • het incontinentiemateriaal
 • de verzorging van de huid (voorkomen van irritatie)
 • het aanleren van zelfkatheterisatie
 • begeleiding bij verblijfskatheter of supra-pubische katheter
 • aanmeten en bestellen van condoomkatheters voor mannen met continentieproblemen
 • het bestellen van de materialen
 • de mogelijke vergoeding van incontinentiematerialen door uw zorgverzekeraar

Wanneer uw uroloog adviseert een urinestoma aan te leggen, verwijst hij u door naar onze stomaverpleegkundigen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende verandering in uw leven. Duidelijke voorlichting, voorbereiding en begeleiding is belangrijk. De stomaverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor en de begeleiding van patiënten die een stoma hebben of zullen krijgen. De stomaverpleegkundige coördineert de zorg rondom uw operatie en behandeling. De stomaverpleegkundige geeft u advies en informatie over alle aspecten van het hebben van een stoma, bijvoorbeeld over:

 • stomamaterialen
 • voeding
 • verzorging van de stoma
 • sport en vakantie;
 • seksualiteit en incontinentie.

Uitgebreide informatie over een stoma vindt u op de website van de Nederlandse Stomavereniging.

Verloskunde

Eén op de vijf vrouwen heeft last van bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap. Dat wil niet zeggen dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. Heeft u het hartje al zien kloppen op een echo? Dan is de kans op een miskraam al sterk afgenomen. U kunt rustig wachten tot de volgende afspraak. Heeft u er geen buikpijn bij? Dan is er meestal sprake van een gewone zwangerschap. Verliest u bloed en heeft u ook kramp in uw buik? Neem dan contact met ons op. Bel ons ook als u twijfelt.

Als u onder controle bent bij een gynaecoloog, kunt u de zwangerschapsverklaring opvragen bij de polikliniek Gynaecologie.

Vanaf 26 weken zwangerschap moet u de baby dagelijks voelen bewegen. Wanneer u de hele dag niets heeft gevoeld, kan dat komen omdat u zo druk bezig bent geweest dat u niets heeft gemerkt. Voelt u de baby nog steeds niet nadat u even heeft gerust? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie. Kijk voor meer informatie in de folder Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Inleiden is het op gang brengen van de bevalling. Uw arts bespreekt of er bij u een reden is voor het inleiden van de bevalling.
Bekijk filmpjes over het inleiden van een bevalling op degynaecoloog.nl

U moet bellen:

 1. als u denkt dat de bevalling begint (u heeft één tot twee keer per tien minuten weeën en dit duurt langer dan een uur)
 2. als u vruchtwater verliest
 3. als u het niet vertrouwt of het niet weet
 4. als u de baby minder voelt bewegen dan u gewend bent
 5. als u aanhoudende pijn in uw hoofd of buik heeft
 6. als u last heeft van bloedverlies
 7. als u last heeft van klachten die passen bij een zwangerschapsvergiftiging:
 • hoofdpijn
 • braken
 • gevoel van een strakke band om het hoofd
 • pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen

Al deze klachten kunnen ook ver voor de uitgerekende datum voorkomen. Ook dan moet u direct contact opnemen. U kunt altijd bellen en om advies vragen als u last hebt van deze klachten.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek. Zie hierboven onder het kopje 'Afspraak en contact'. Buiten kantooruren kunt u bellen met het algemene nummer van HMC: 088 979 79 00. Vraag dan naar de verloskamers op de locatie van uw keuze (HMC Bronovo of HMC Westeinde).

Als u zwanger bent, maar op de echo geen levend vruchtje of kindje te zien is, dan spreken we van een niet-vitale zwangerschap. In vier filmpjes op degynaecoloog.nl ziet u wat dit inhoudt en wat dan de mogelijkheden zijn.
Bekijk de filmpjes over een niet-vitale zwangerschap

Zwanger worden
www.strakszwangerworden.nl
www.zwangerstraks.nl 

Voeding, leefstijl en zwangerschap
www.zwangerwijzer.nl
www.slimmerzwanger.nl

Borstvoeding
www.lalecheleague.nl
www.borstvoeding.com
www.voedingscentrum.nl

Verdere informatie
www.allesoverzwanger.nl
www.degynaecoloog.nl
www.deverloskundige.nl

Verloskundigenpraktijk Bronovo

Voor de komst van je baby valt er vaak veel te regelen. Wij helpen je met een handige checklist Bevalling. Hierin zie je u in een oogopslag wat je mee moet nemen voor jezelf en de baby als je voor de bevalling naar het ziekenhuis komt.
Checklist bevalling

Ben je nog geen 37 weken zwanger? Bel ons dan altijd direct als je vliezen breken of als je weeën hebt. Bel met het spoednummer 088 979 80 19.

Vanaf 37 weken zwangerschap bel je:

 • als je weeën hebt;

Heb je 1 uur lang om de 3 tot 4 minuten (bij een eerste bevalling) of om de 5 tot 6 minuten (bij een tweede bevalling) weeën van 60 seconden? Neem dan contact op. Heeft de verloskundige je op het spreekuur een ander beladvies gegeven? Hou dat advies dan aan.

Tip om de weeën op te vangen: neem een warm bad of een warme douche of leg een warme kruik tegen je buik/rug.

 • als je gebroken vliezen hebt;
 1. Vang wat vruchtwater op (op een wit kraamverband of in een bakje) en kijk naar de kleur. Is het helder en kleurloos of rozig met of zonder witte vlokjes? Dan ziet het vruchtwater er normaal uit.
 2. Ziet je vruchtwater er normaal uit en is het tussen 08.30 - 21.30 uur? Bel ons dan direct.
 3. Ziet je vruchtwater er normaal uit en heb je nog geen regelmatige weeën én is het tussen 21.30 - 08.30 uur? Neem dan de volgende ochtend tussen 08.30 - 9.00 uur contact met ons op. Neem dan wel elke 4 uur je temperatuur rectaal op. Je hoeft hiervoor geen wekker te zetten.
 4. Bel direct, ongeacht het tijdstip, als:
  • je temperatuur 37,8 C of hoger is;
  • het vruchtwater groen, bruin of geel is;
  • het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald (de verloskundige heeft je dit verteld op het spreekuur).

Let op! Als je vliezen zijn gebroken en je hebt nog geen weeën, mag je niet meer in bad, geen geslachtsgemeenschap hebben en geen tampons gebruiken. Douchen is geen probleem.

 • als je ruim bloedverlies hebt: dat is (meer dan) 2 maandverbanden vol per uur;
 • als je de baby minder of niet meer voelt bewegen;
 • als je ongerust bent.

Je hoeft niet te bellen als je de slijmprop bent verloren. Daar kan wat bloed bij zitten. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over de start van de bevalling.

Ziekenhuisapotheek

Uw medicijnen kunnen afkomstig zijn van een andere leverancier. Vaak zien ze er dan anders uit dan u gewend bent. Het kan ook voorkomen dat u meer of minder tabletjes krijgt dan u gewend bent. Dat gebeurt als we de juiste strekte van het medicijnen niet hebben. U krijgt dan bijvoorbeeld een half tabletje of 2 tabletjes zodat u wel de goede dosering krijgt.

Als u wordt opgenomen, willen we graag precies weten welke medicijnen u gebruikt. In het medicatie-overzicht staat welke medicijnen u bij uw apotheek heeft opgehaald. Tijdens het Pre Operatieve Spreekuur (POS) bespreken we dit overzicht met u. Als u tijdens uw opname medicijnen krijgt, controleert de ziekenhuisapotheek of de medicijnen bij elkaar passen en of u de juiste dosering krijgt. Zo kunnen we u op een veilige manier medicijnen geven.

Nee. De kosten voor de medicijnen zitten verrekend in de vergoeding van een opnamedag. Deze vergoeding krijgt het ziekenhuis van uw zorgverzekeraar. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Als u naar huis gaat, moet u vaak thuis ook nog medicijnen gebruiken. De verpleegkundige vertelt u welke medicijnen u thuis moet gebruiken en hoe u die gebruikt. U krijgt een recept mee. U kunt met het recept de medicijnen ophalen bij uw eigen apotheek of bij de gewone apotheek in het ziekenhuis. Er is een apotheek in de hal van HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

U krijgt uw medicijnen van de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor de medicijnen. Zij heeft een medicatiewagen met verschillende laatjes voor verschillende uitdeelrondes. Voor iedere patiënt is er een laatje. De ziekenhuisapotheek levert elke dag de medicijnen die nodig zijn.

De zorgverzekeraars hebben bepaald op welke plek de nachtapotheek open is. Gekozen is voor de Spoedapotheek Den Haag aan de Charlotte Jacobslaan 10 (tegenover de SEH van het Hagaziekenhuis aan de Leyweg). Het is niet (kosten)efficiënt om op veel plekken een nachtapotheek open te stellen. Voor het geval u niet in staat bent zelf uw medicijnen op te halen, is de afspraak met de zorgverzekeraars dat dit met een taxi kan. Als de arts het nodig vindt om de medicatie te laten bezorgen, maakt hij een aantekening op het recept. De spoedapotheek regelt dan de bezorging. Mensen hoeven de kosten voor de taxi niet zelf af te rekenen. Dit gaat rechtstreeks via de spoedapotheek. Patiënten ontvangen hier geen factuur voor, maar zien het ook niet terug op hun declaratieoverzicht, omdat het gaat om een afspraak tussen de spoedapotheek en de zorgverzekeraars. Als de patiënt zelf wil dat het bezorgd wordt en de arts niets op het recept heeft gezet, dan moet de patiënt dit contant aan de deur met de taxichauffeur afrekenen. De spoedapotheek is op doordeweekse dagen geopend vanaf 17.30 uur tot de volgende ochtend 08.00 uur en in het weekend en op feestdagen 24 uur per dag.