Nieuwe halal-maaltijden op HMC-menu
20 november 2o25
Sinds kort staan er nieuwe halal-maaltijden op het menu bij HMC. Deze gerechten zijn ontwikkeld om beter aan te sluiten op de wensen en behoeften van onze patiënten.

Collega’s van HMC en leverancier Huuskes werkten intensief samen. “We wilden meer grip op wat we serveren,” vertelt François Vane, coördinator voeding. “Niet alleen qua voedingswaarde, maar ook qua smaak en beleving. Daarom besloten we het samen te doen.”
Medewerkers testten de maaltijden
Het ontwikkeltraject was intensief én leuk, vertelt François. “Huuskes besloot zelf de productie van halal-maaltijden op zich te nemen. We hadden nauw contact met de productontwikkelaar. Zij maakten de maaltijden, wij testten ze. Ook was de afdeling diëtetiek nauw betrokken, die aangaf waar de maaltijden qua voedingswaarden aan moeten voldoen.”
Op de locaties Westeinde en Antoniushove werd vervolgens een proeverij voor medewerkers georganiseerd. De 10 nieuw ontwikkelde halal-maaltijden werden in buffetvorm gepresenteerd. Collega’s met diverse achtergronden – Surinaams, Turks, Marokkaans, Nederlands – proefden mee. “Zij konden precies aangeven of de Massala écht als Massala smaakte, of dat er bijvoorbeeld nog wat kruiden ontbraken.” Met die feedback ging Huuskes opnieuw aan de slag. Later volgde een tweede test met dezelfde collega’s.
“Onze feedback werd serieus genomen”
Caroll Fidanque-Murphy, coördinator Zorgondersteuning, was een van de collega’s die mee deed aan de proeverij: “Tijdens het proeven viel op dat de Roti nog niet helemaal was zoals het hoorde. De productontwikkelaar gaf aan dat de ingrediënten apart werden bereid en daarna samengevoegd. Op ons advies zijn ze gezamenlijk bereid, zodat de smaken beter konden intrekken. Dat heeft gewerkt: de Roti met kip is nu écht lekker. Mooi om te zien dat onze feedback serieus werd genomen.”
Inmiddels staan 3 van de 10 halal-maaltijden op de menukaart voor onze patiënten. Alle zorgondersteuners hebben onlangs de maaltijden geproefd zodat ze patiënten kunnen adviseren. “Loopt een maaltijd niet goed? Dan wisselen we eenvoudig met een andere. Dat maakt het zo leuk,” zegt François. De eerste reacties van patiënten zijn positief. Zo gaf een patiënt aan: “De kipshoarma met rijst geef ik een 7. Lekker gekruid en goed van smaak.”
Enthousiast
François is enthousiast over de samenwerking. “Weer een stap vooruit in onze voeding voor patiënten. We creëren deze maaltijden zelf, samen met afdeling diëtetiek, onze zorgondersteuners én Huuskes. Ook kunnen we de voedingswaarden nu nog beter bepalen. Positief voor de patiënt, want waar we het voor doen: een goed herstel, mede dankzij goede voeding.”